Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът не обсъжда идеята за нови данъци

Никой не е коментирал идеята за нови данъци, нито за увеличението им. Трябва да престанем да реагираме само на ключови думи и да започнем да четем целите изречения, а ако може и целия текст. Иначе има опасност някой да остане с грешно впечатление. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия във връзка с публикации, че се обсъжда въвеждането на нови данъци.

Относно идеята всеки общински съвет да има правото да определи надбавка върху данъка върху доходите на физическите лица, Дончев коментира: „Това е идея отпреди 3 години. Имаше внесено подобно предложение в парламента, което обаче не получи подкрепа от народните представители”.

„Не е задължително да бъде надбавка. При данъка върху доходите на физическите лица, например, може да се намали ставката и тя да стане 8% или 6% и общините да имат право да определят надбавка, като горната граница бъде 10% процента”, посочи още той.

Вицепремиерът посочи, че делът на общинските приходи от БВП в България е малко над 2%. „Това е почти два пъти по-ниско от средноевропейското. Делът на общинските разходи, отнесен към БВП, е над 5%. Разликата се поема от държавата. Това не е съвсем справедливо”, категоричен е Дончев.

Според него е редно да има по-пряка връзка между икономическата конюнктура в дадена община и това, което общинската администрация разпределя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във