Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът на ГЕРБ купувал средства срещу COVID на завишени цени

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това обяви служебният заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров. Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. 

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на здравното министерство, поясни Петров. "Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства", добави той. Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо. "Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани", изтъкна Петров пред БНР.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата. Всичко било написано от тогавашния заместник-министър Жени Начева без никакво съгласуване. Договорите не съдържали неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране. 50 респиратора били закупени на двойно и тройно по-високи цени от тези, които след това са купувани чрез процедури. "Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис", обясни зам.-министърът на здравеопазването. "Не е нормално докладна записка, решение на Министерския съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден", категоричен е той. 

Проверката за закупените хидроксихлорохин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролохинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми. Въпреки това е доставката е извършена.

Вероятно голяма част от хидроксихлорохина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност и лекарството ще бъде бракувано, прогнозира Петров. Медикаментът е предложен за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. Изрично било записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но въпреки това били разпределени по болниците. Маските обаче били закупувани като KN-95, тоест като медицински маски.  

"Националната детска болница - практически нищо не е свършено в този период. Водена е една безплодна кореспонденция. Този подход не може да остане", заяви още заместник-министърът на здравеопазването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във