Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът между Брюксел и синдикатите

S 250 fb484be8 ee29 4c36 9fc0 fce377a2e7fb
S 250 a690921d ddae 46c2 8947 bd284af53b16

След като пътищарите запалиха фитила със запалка на стария им приятел и покровител Бойко Борисов, огънчето някак естествено подпали и няколко други черги. Здравните работници "внезапно" поискаха достойно заплащане на труда си, бизнесът скочи срещу скъпият ток, а двата синдикални колоса КНСБ и "Подкрепа" размахаха любимото си оръжие - протестиращи миньори на жълтите павета в триъгълника на властта.

 

Със сигурност всички протестиращи имат свои си лични аргументи, заради които са по улиците и площадите. Независимо от това дали те са бизнесмени, хора на частния наемен труд или са на държавна заплата. Общото в тези случаи е, че различията между тях и властта изглеждат непреодолими. И, както е тръгнало, ще стават все по-непреодолими, въпреки че поне в три от случаите - тока за бизнеса, неизплатените строително-ремонтни дейности на пътищарите и трудовите възнаграждения на медицинските сестри - служебните министри са готови с временните финансови кръпки.

Единствено на "въглищарите" проблемът им е неразрешим. Както от служебното правителство, така и от първия редовен кабинет, назначен от първото нормално Народно събрание след драматичното разделяне на Борисов, партията му и присъдружните им псевдонационалисти от несъществуващата вече коалиция "Обединени патриоти".

"Протестираме сега, понеже Планът за възстановяване и устойчивост бе

пуснат за обществено обсъждане преди около месец

и едва тогава разбрахме, че нашите управляващи са заложили газифициране на ТЕЦ "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, предвид факта, че 8000-9000 души ще останат на улицата. Нашето желание е въглищните централи да бъдат затворени между 2040-2050 г.", категоричен е председателят на КНСБ в "Мини Марица Изток" ЕАД Наско Митев.

В официалната си декларация КТ "Подкрепа“ заявява: „Ние, работещите в мините и централите на комплекс „Марица Изток“, категорично не сме съгласни  с воденето на подобна политика на полуистини, на неопределеност, на откровени лъжи, целящи основното – комплексът да спре работа около 2030 година“.

Хората подозират, че целта на безропотното съгласяване с всички условия по Зелена сделка е час по скоро да бъдат "усвоени" полагащите се на страната ни европейски милиарди. По старата изпитана схема - за днешните управляващи и бизнес партньорите им парите, а за всички останали - утрешните последствия: безработица, безпаричие, безпътица...

Като начало, протестиращите поискаха среща със служебния премиер Стефан Янев, за да го запознаят с истината за случващото се в комплекса "Марица Изток". Синдикатите са инициирали подписка в четирите района, върху които е "проснат" енергийния гигант. Целта им отдавна е известна, но досега

предишните управляващи категорично отказваха

да коментират с тях каквото и да било. Особено предоговарянето на крайния срок за затваряне на въглищните мини и централи - вместо до 2030 г., това да се случи 10-15 години по-късно.

В исканията си те подчертават не друго, а челния европейски опит, наложен от Полша и Германия. Те успешно защитават интересите си, така че според синдикатите ние можем да сторим същото - да се опънем и да поискаме централите да работят до изчерпване на ресурсите в мините. А това, както се знае още от преди половин-един век, ще се случи точно около крайният срок за 100-процентовото прочистване на европейската икономика през 2050 година.

„Тръгвам си с по-малко песимизъм, отколкото дойдох“, обяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов след срещата с министър-председателя Стефан Янев, вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и министъра на енергетиката Андрей Живков.

"Този пети протестен митинг е само един от поредните и вероятно ще бъде повторен след изборите и след конституирането на новото правителство", предупреди лидерът на КНСБ Пламен Димитров и уточни защо: "България трябва да настоява за замразяване цената на въглеродните емисии на нивото, на което са в момента!"

„Няма да подминем темата, защото е трудна“, увери вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и огласи най-важните мерки за туширане на напрежението.

Най-напред ще бъде създадено държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждането от експлоатация на централите ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терените - действия, които ще са свързани с много нови работни места. Ето защо в новото държавно предприятие ще има възможност да бъдат назначени онези работници и служители, чиито договори са били прекратени заради затварянето на енергийните и минни дружества. "Така държавата ще може да даде сигурност на хората в региона", увери вицепремиерът Пеканов.

Като втора мярка ще бъде предложено затварянето на мините и въглищните централи да стане

не най-късно след 9 години, а най-рано след две две десетилетия.

През този период, уточниха вицепремиерът Пеканов и колегите му, държавата ще може не само да планира нови възможности за развитие на региона, но да осигури финансиране и да осъществи набелязаните мероприятия.

"Фиксирането на нова крайна дата ще ни даде възможност да отключим парите по Фонда за справедлив преход - 2.4 млрд. лв., от които 1.7 млрд. лв. ще да отидат за Маришкия басейн, с цел откриване на нови, устойчиви работни места с достойни доходи", подчерта Пеканов.

"През юни тук се оказваше обратният натиск - да не подписвам заповед за работата на "Марица Изток", припомни енергийният министър Андрей Живков и допълни, че България все пак изпълнява ангажименти, които са поети преди мандата на сегашното служебно правителство.

"В Националния план за енергетика и климат липсват два основни момента. Първият е въпроса за плавния преход към безвъглеродна икономика, а втория - въпроса за ядрената енергетиката. Тези два въпроса са свързани, защото, когато изваждаме една базова мощност, трябва да я заместим с друга. По тези два липсващи момента тепърва ще се водят разговори и ще се очертават основните моменти, по които ще се работи", обяви още Андрей Живков.

Кой знае защо обаче миньорите и синдикалистите не пренесоха протеста си под прозорците на ГЕРБ. Най-малкото да научат по чия вина въпросите, които министър Живков отбеляза като липсващи в плана, не са обсъждани от 2019 г., когато сме припознали Зеления пакт на Европейския съюз и сме поели ангажимента да участваме в Зелената сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във