Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът изненадващо обяви, че газът ще поевтинее през ноември

Гълъб Донев

Цената на природния газ за ноември ще бъде по-ниска от тази за месец октомври. Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет. 

Понижение ще има и за битовите потребители, и за бизнеса, въпреки първоначалните очаквания, че синьото гориво ще поскъпне с над 30 процента. 

"С това искам да внеса успокоение за потребителите на природен газ и парно", подчерта Гълъб Донев.

Фактори за по-ниската цена са променените цени на европейските газови хъбове, както и допълнителни преговори с "Газпром експорт", след които руската компания е предложила на държавния газов доставчик "Булгаргаз" допълнителни количества газ на по-ниска цена.

"Това ще спести на потребителите на природен газ в страната 40 млн. долара", поясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според Иванов катастрофалните последици за топлофикационните дружества, особено за "Топлофикация София", са преодолени. По думите му отражението върху цената на парното ще е пряко, защото 80% от нея се формира от енергоносителя, който в 90% от ТЕЦ-овете в България, е природният газ.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че дружеството разполага с количества в Чирен с 15% повече от миналата година и тези, които имат договори, имат гарантирана доставка. Според Павлов за декември цената на газа може да падне допълнително.

"Това не е подарък. Имахме спорни въпроси, които решихме, и в резултат на това можем да вземем количества, които са на значително по-ниска цена", категоричен беше Павлов. Той отказа да даде повече подробности, обяснявайки, че двете страни са подписали договор за конфиденциалност. Преговорите са продължили малко повече от месец.

Понижението в цената ще промени и ситуацията в "Топлофикация София" и исканата от дружеството държавна подкрепа, допълни и служебният министър на енергетиката Андрей Живков

Facebook logo
Бъдете с нас и във