Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът иска нова актуализация на бюджета заради скъпия ток

Държавата може да компенсира бизнеса заради скъпия ток с 50 лева на изразходван мегаватчас. Това е една от мерките, които обяви служебният премиер Стефан Янев във връзка с високата цена на електроенергията в цяла Европа. Решението е взето в понеделник. Парите са налични и идват от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Те може да бъдат взети като предсрочен дивидент по искане от държавата. Само че не могат да достигнат до бизнеса, тъй като не са разписани в актуализацията на бюджета, поясни Янев. 

Предвижда се в първите шест месеца на следващата година фирмите да получат облекчение от 50 лева от цената на един мегават час електроенергия и това ще стане с бюджета с 2022 г., който трябва да бъде приет от бъдещия парламент. Може да има и помощ за декември, но това би могло да стане с актуализацията на тазгодишния бюджет, която също трябва да бъде гласувана от следващия парламент. По предварителни разчети мярката ще струва на държавата между 600 - 650 млн. лв. Още не я ясно как ще се прилага финансовата подкрепа, критериите тепърва ще се разработват. 

Ще бъде изпратена до Европейската комисия национална позиция за търсене на механизъм за държавна помощ и временно намаляване на емисиите за въглероден диоксид. 

Третата дългосрочна мярка е Министерството на финансите, Българската фондова борса и Министерството на икономиката да направят стъпки за създаване на клирингова къща, с която да се гарантира финансовият риск на участниците. Тя ще работи в интерес на потребителите и търговците на електрическа енергия и ще балансира техните интереси, така пазарът ще стане по-гъвкав.

Засилва се регулаторният контрол на Комисията за енергийно и водно регулиране върху целия борсов пазар – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата. Премиерът подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители. Сред най-важните краткосрочни мерки, които могат да започнат веднага, е предлагане на дългосрочни пакети електроенергия за три или шест месеца, но разделени на малки количества. 

Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да се променят в следващите три месеца, уточни Иванов. Той увери, че КЕВР и кабинетът ще направят всичко възможно да намалят увеличението на цените. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеродните емисии, както и тази на природния газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във