Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът "Янев 2" скоро ще внесе Плана за възстановяване в ЕК

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, подчерта Стефан Янев и това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората. Това е феномен и трябва да се търси решение, партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност, посочи той пред Дарик Радио.

Ние сме в уникалната ситуация един служебен кабинет да предаде властта на друг служебен кабинет, но си остава основната задача - да се се подготвят изборите, посочи Янев.

Отношението ни към Кирил Петков и Асен Василев и към всички останали партии ще бъде еднакво - да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът. Янев посочи, че Василев и Петков не са били единствените министри, които са се борили да разкрият неразумното харчене на обществени средства.

Служебният премиер Янев разказа каква е атмосферата в служебното правителство, според него основата на управлението е да делегираш отговорност и това е работещият подход в служебното правителство.

Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглижиран в последните 10 години. Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа. 

Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това което предстои е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комисята по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, обясни премиерът.

Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на Мариците, подчерта той.  

Ние сме изправени пред дилемата, дали можем да вземем такова решение или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК.

Вариантите са налице, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен.

Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб, подчерта Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другия основен проблем. 

Управлението на здравната криза винаги е обект на критики, каза Янев. Ваксинирането е едно от решението за преодоляване на кризата, посочи премиерът, но изрично подчерта, че това остава незадължително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във