Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът даде карт бланш за реконструкцията на пристанището в Царево

Проектът за разширение на сега съществуващото рибарско пристанище "Мичурин" в Царево, който ще глътне над 6 млн.лв., вече може да бъде реализиран. Това стана ясно след като кабинетът днес  взе решение да учреди безвъзмездно право на строеж върху два имота, които са част от морското дъно в полза на общината в града.

Кметството в  Царево отдавна обяви, че вече има готов проект за това и намеренията му бяха да кандидатства за финансиране по оперативна програма  "Рибарство" 2007-2013. Той беше разработен от „Транспроект“ и предвиденият бюджет за реализацията му  беше над 6.2 млн. лева.

В него беше заложена освен реконструкцията на кейове 1, 2 и 3, но и намерението да бъде изградена сграда за продажба на риба и помпена станция. Предвидено е изграждането на  водопровод и канализация, електрозахранване и хладилна инсталация. На какъв етап е приключването му обаче не е ясно. Ако съдим от  информацията в публичния модул на новата оперативната програма „Рибарство 2014-2020, на този етап няма данни този проект да е одобрен. Още повече със сигурност работата по него е зациклила след скандалния арест на градоначалника Николай Димитров преди седмица, когато по разпореждане на прокуратурата той и още четирима души бяха обвинени в купуване на гласове.

Въпреки това след днешното решение на правителството има надежда това да стане. Още повече , че се очаква след реализацията на проекта тук  освен малките рибарски лодки да могат да акостират и големи яхти - с дължина до 24 метра, както съобщават от правителствената прес служба. Освен това се очаква капацитетът на съществуващото общинско рибарско пристанище да бъде увеличен с повече от 60 на сто.

Ще бъдат създадени и условия риболовни кораби да бъдат изтегляни на брега за извършване на дребни ремонти.

Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и влязъл в сила специализиран подробен устройствен план. А в общинския план за развитие на Царево до 2020 –а също е  заложено изграждането на яхтено пристанище, възстановяване на пристанище "Мичурин" и разширяване на лодкостоянката в село Лозенец.

Досега в Царево съществува едно действащо пристанище, което разполага с две корабни места от 176 метра дължина. Средната дълбочина на водата в района на пристанището е 4.1 метра. Пристанище "Царево" също разполага с проект за изграждане на нова кейова стена, която ще бъде многофункционална – с корабно място с дълбочина от 3.8 до 8.9 метра и места за яхти. От 1995 –а пристанището е обявено за международно, това е записано в общинския план за развитие на морския град.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във