Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАБИНЕТЪТ ДА РЕШАВА ЗА БОЛНИЧНИТЕ ДЪЛГОВЕ

Правителството трябва да намери решение как да се изплатят дълговете, натрупани до края на 2005 г. от болниците с над 50% държавна собственост. По време на дискусията в парламентарната Комисия по здравеопазване бе предложено това да стане със средства от бюджетния излишък. Единодушно бе становището, че миналогодишните задължения затрудняват функционирането на лечебните заведения, което се отразява негативно както на заплатите на медицинския персонал, така и на качеството на обслужване на пациентите.
Според заместник-министъра на финансите Любомир Дацов обаче не съществува законова процедура бюджетният излишък да се използва предлаганата цел. Не можем да допуснем идеята дори за разглеждане. Решението би трябвало да залегне в Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет, обясни Дацов.
Депутатите настояват държавата да покрие задълженията на клиниките, тъй като де факто тя е длъжникът. Успоредно с това е необходимо да се установят причините за тях и да се предвиди ефективен контрол на разходите, решиха народните представители от здравната комисия.
Междувременно заместник-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов съобщи, че са установени пропуски в алгоритмите и правилата за хоспитализация, регламентирани в клиничните пътеки в болничната помощ. Поради тази причина към тазгодишния рамков договор ще бъде подписан анекс, с който експертите в здравната каса се надяват да изгладят проблемите. Ако си свършим добре работата, няма да се стигне до корекции на цените в болничната помощ. Или ще бъдат променени някои клинични пътеки, при които са установени злоупотреби, уточни Райнов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във