Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът "Борисов 3" раздал 8,6 млрд. лева на "наши фирми"

Министърът на финансите Асен Василев, икономическият министър Кирил Петков и строителният министър Виолета Комитова от служебното правителство дадоха брифинг по темата за изразходване на държавен ресурс без обществени поръчки по т. нар. инхаус процедури.

Говорителят на кабинета Антон Кутев определи инхаус възлагането като вратичките в закона, които позволяват да бъдат давани огромни по размер средства без обществени поръчки и без конкретни процедури. Кутев заяви, че този тип възлагане го има във всички европейски законодателства, но само в ограничени случаи, когато става дума за спешност. Това е разписано и в българското законодателство. "Но, както ще видите, това не е съвсем така в последните години в България", каза говорителят на правителството.

Над 8 млрд. лева от бюджета са раздадени на фирми без обществени поръчки. Това обяви министърът на финансите Асен Василев "Инхаус поръчките са предвидени, ако има общинско или държавно предприятие, то да свърши работата. Както са замислени, такова предприятие не би следвало да може да използва подизпълнители. За съжаление, както виждаме, това е един начин да се избяга от обществените поръчки и да се дадат проекти на подизпълнители без търг и без конкурс", посочи Василев.

"Публичните предприятия от 1 януари 2019 до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тези договори 11 млрд. и 700 млн. лв. са били с поръчки, а над 8 млрд. и 600 млн. лв. са без поръчки, т.е. около 42-43% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки", уточни министърът на финансите.

"8-те милиарда, раздадени без обществени поръчки, са всички пенсии за 9 месеца – раздадени на наши фирми без обществени поръчки. Детската болница е 100 млн. лв. и за нея не са давани аванси. Няма пари от 2008 г. да се актуализират пенсиите, но имаме да се раздават на фирми без обществени поръчки. Първо предприемаме промяна в нормативната уредба, така че тази практика да спре", посочи Василев.

Той уточни, че второто нещо е, където има пари, раздадени без обществени поръчки, да бъдат върнати и похарчени през обществени поръчки. "Третото много важно действие е, че тези действия се предприемат, така че да не спре работата по вече започнали проекти", подчерта министърът на финансите.

По думите му парите трябва да се харчат ефективно и законосъобразно.

Антон Кутев призова бившият премиер Бойко Борисов да даде разяснения целесъобразно ли са били изхарчени цитираните суми. "8 млрд. и половина за една година, изхарчени без обществени поръчки – това е огромна корупционна възможност. И ако някой трябва да отговаря това довело ли до корупция, някой взел ли е подкупи, трябва да каже Борисов, не ние. Борисов е този, който трябва да отговаря за всички тези пари, изхарчени напред, с които можеха да направят чудеса, а те всъщност са ги дали на едни фирми, които не е ясно дали ще фалират", каза говорителят на служебния кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във