Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кабинетът "Близнашки" харчи и за компютри

От изнемощелия държавен бюджет с лекота се харчат милиони левове за всевъзможни технологични джаджи, които да радват депутатите и служителите в министерствата. Така беше и миналата, и по-миналата година. Така е и при служебното правителство. Но това, че чиновниците ни са подсигурени с най-модерната техника, съвсем не означава, че са на ти с електронните услуги. Добре знаем, че официалната кореспонденция не може да бъде онлайн, издаването на обикновени справки и формуляри отнема дни, а видеовръзки и конферентни разговори въобще няма. Така че постоянното обновяване на компютърната техника в държавните учреждения явно се прави, за да се похарчат по-скоро съответните средства, отколкото за да се модернизира администрацията.

Преди дни например премиерът Георги Близнашки, чрез упълномощения от него директор на дирекция "Административноправно обслужване и управление на собствеността" Веселин Чинов, е разписал поредния договор за доставка на техническо оборудване в Министерския съвет. В случая 53 961 лв. ще бъдат дадени на "Партньорите" ЕООД за доставката на едно мултифункционално цветно лазерно устройство, 16 черно-бели лазерни принтера, пет цветни лазерни принтера, по един фотоапарат и фотопринтер, три лазерни факс-апарата и още толкова машини за подвързване и унищожаване на документи. Обяснението за покупката е, че устройствата са необходими за работата на Централното координационно звено и Управляващия орган на оперативната програма "Техническа помощ 2007 - 2013". Странното е само, че тази необходимост е възникнала десет месеца след като времевиятк срок на въпросната програма е приключил. А и в новия програмен период такава няма да има. 
Тези "подробности" явно са без значение, тъй като в най-скоро време предстои да бъде сключен и договор за доставката на друга компютърна техника, която пак ще се ползва от посочените звена. Става дума за 22 лаптопа, 30 настолни персонални компютъра, 17 таблета, две мултимедийни устройства, външен харддиск, сървър и дори GPS навигация. Заложените разходи за тях са 142 590 лева.
За малко се е разминало и наемането на специална фирма за софтуерна поддръжка на устройствата в Централното координационно звено. Процедурата е била прекратена на 16 октомври с мотива, че необходимостта е отпаднала. А това е така заради настъпилите междувременно промени в устройството на Министерския съвет и прехвърлянето на звеното от дирекция "Информация и системи за управление на средствата от ЕС" към дирекция "Програмиране на средствата от ЕС".

Договори за доставка на компютри са успели да сключат и някои от министрите на Близнашки. Заместничката му Екатерина Захариева е подсигурила 60  настолни компютъра с вграден монитор, пет работни станции, два сървъра и едно мултифункционално устройство за дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". За техниката са платени 136 826 лв. на "Комсофт" ООД.
Министърът на образованието Румяна Коларова пък е оборудвала Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" във ведомството си. Срещу 230 182 лв. са купени 20 лаптопа, 82 работни станции, един настолен компютър тип all-in-one, 30 непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS), 25 мултифункционални устройства, телефонни апарати и телефонна станция, както и столове и рафотве. По-голямата част от предметите са осигурени от "Контракс" АД. 

Същото дружество е избрано и от министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков за доставката на компютърно оборудване, компоненти и офис техника. В този случай са платени 506 228 лв., но не е ясно какви точно устройства са били купени. Пред министър Христосков стои още едно важно решение, свързано с новите технологии. Става дума за обществената поръчка за доставка и гаранционен сервиз на компютърна, периферна техника и системи за видеонаблюдение и сигурност в училищата в цялата страна. Нейната стойност е 18 млн. лв. и се очаква в най-скоро време оценителната комисия да излезе с класирането на кандидатите за изпълнението й. Поради изключително големия мащаб на поръчката обаче няма да е чудно, ако развръзката умишлено се проточи до встъпването в длъжност на новата власт.

В подобно положение е и финансовият министър Румен Порожанов. Ако сформирането на редовно правителство се забави още няколко седмици, по всяка вероятност на него ще му се наложи да подпише договор за осигуряването на компютърна, периферна и размножителна техника за повереното му ведомство и Агенция "Митници" на стойност 1 973 172 лева. Предвидено е с парите да бъдат купени общо 1242 настолни компютъра с различни модификации и размери, 90 лаптопа, 120 монитора, осем таблета, 60 принтера и др. печатащи устройства, сървъри и UPS-и. Всичко това може би нямаше да бие толкова на очи, ако не знаехме, че в края на миналата година Министерството на финансите плати други 1 227 459 лв. на "Парафлоу Комуникейшънс", "Индекс България", "Контракс" и "Лирекс БГ" за 61 настолни компютърни системи, 13 сканиращи устройства, 10 преносими портативни скенера, 61 непрекъсваеми токозахранващи устройства, пет таблета, една мултифункционална копирна машина и оборудване за обработка, съхранение и репликация на данни. Няколко месеца преди това пък бяха купени други 100 настолни компютъра, 35 лаптопа, 85 монитора, 45 лазерни принтера, 10 скенера, седем сървъра, три UPS-a и едно цветно мултифункционално устройство. За тях бяха платени над 300 хил. лв. на добре познатите вече "Контракс", "Сиенсис", "Лирекс БГ", а също и на "Диджитек", "Стоун Компютърс" и "Прайм Технолоджис".

Усиленото купуване на компютри е присъщо и за Министерството на околната среда, което сега е приготвило 432 хил. лв. за 239 настолни и 48 преносими компютъра, няколко сървъра и дисков масив. А само от 2012-а насам то и подчинените му структури вече се сдобиха с над 900 компютъра за близо 3 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във