Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Журналистът Димитър Стоянов дава полицията на съд

снимка: bTV

В продължение на дни от строителната фирма "Джи Пи Груп" са изнасяни документи и техника. Това каза журналистът Димитър Стоянов пред bTV, след като бе задържан от полицията в района, където се е случвало унищожаването на документацията.

Стоянов съобщи, че "операцията" е започнала още след като сайтът "Биволъ" е публикувал статията си, в която има твърдения и документи за двойно счетоводство и корупция по високите етажи при печеленето на обществени поръчки с евросредства. По думите му за тези неща е сигнализирана ГДБОП, Антимафиотите са уверили разследващите журналисти, че започват да работят по случая, но според Димитър Стоянов на следващия ден изнасянето на документи от сградата на бул "Черни връх 59А" в столицата е продължило. 

"Поставихме сградата под наблюдение, както се прави при такива разследвания. Документирали сме изнасянето и движението на документите. То започна след публикуването на статията. Размерът на сумите е сериозен, ние сме публикували една съвсем малка част, където от двойното счетоводство се разбира за сума от 5 милиона", разясни журналистът. 

Той уточни, че на 13 септември са проследили документите до полето край Радомир. Там с румънският журналист Атила Биро са открили чували с нарязани документи, изцяло по европейски проекти. "Изпратили сме втори сигнал до служителите на ГДБОП, че се изгарят документи, за които имаме съмнения, че уличават много сериозна корупция", добави Стоянов. 

Журналистът разказа, че в момента, в който открива чувалите, са се появили полицаи с оръжия, бронежилетки и фенери, като са им разпоредили да легнат на земята и са им поставили белезници. 

"Показахме им нашите журналистически и лични карти, но те не обърнаха внимание. Стояхме така около час, след това ни закараха в полицейското управление до три сутринта. Взеха документите и телефоните ни, не ни дадоха никакви обяснения. Когато ни върнаха документите, ни казаха, че са ни задържали, за да ни идентифицират", разказа румънският журналист Атила Биро, според когото става дума по-скоро за некомпетентност. Биро добави, че са доказали, че има документи за нарушения с еврофондове. По думите поведението на полицаите е недопустимо, след като със Стоянов са доказали, че са журналисти. 

Българинът поясни, че не им било дадено право на телефонен разговор. Димитър Стоянов съобщи, че най-вероятно ще търси правата си по съдебен път, тъй като става дума за опасен прецедент. 

Късно в петък главният секретар на МВР и номиниран за вътрешен министър Младен Маринов съобщи, че случаят е докладван в прокуратурата в Радомир и има образувано досъдебно производство. 

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше категоричен, че не дължи извинение на никого. "Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е", отбеляза Спиридонов.

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на "Биволь" Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. "Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа", шефът на антимафиотите.

"Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях", коментира още Спиридонов. По думите му цялата работа е "филм със скапан сценарий”.

"Джи Пи Груп": Това са откровени манипулации 

В петък ръководството на компанията "Джи Пи Груп" публикува позиция, в която отхвърля твърденията, изнесени в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за злоупотреби при печеленето на обществени поръчки с евросредства.

"Категорично не приемаме замесването на "Джи Пи Груп" в откровени манипулации и неверни твърдения. В защита на името си в публичното пространство, компанията ще потърси отговорност по законоустановения ред", казва управата на строителната фирма.

В позицията се подчертава, че "Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като "разследване" материал. Единствената вярна информация в него била, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с "Джи Пи Груп". 

Фирмата категорично заявява, че нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени закопавани никакви документи.

Оттам се оплакват, че това не е първият случай, в който се прави опит името на "Джи Пи Груп" да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения и призовават държавни органи да разследват твърденията, изнесени в журналистическото разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във