Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Жълти жилетки" и в България след Нова година

Френските протести също започнаха покрай цените на горивата. Постепенно обаче исканията се обогатиха

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива излиза на протест срещу Закона за горивата, като ще черпи опит от движението на "Жълтите жилетки" във Франция, съобщава БНР.

"Ще изчакаме да минат празниците и започваме подготовка на сериозни протестни действия. Няма да създаваме безредици, но мирно и кротко ще протестираме срещу Закона за горивата“, каза ръководителят на сдружението Симо Симов. 

Той смята, че секторният закон, който вече бе одобрен от парламента и предстои да влезе в сила, ще създаде абсолютен монопол - държава в държавата.

"Държавата има интерес от високи цени на горивата – колкото е по-голяма цената, толкова по-голямо ДДС влиза във фиска. Имаме монопол и картел между държавата и "Лукойл". Това, което прави в момента държавата, е събиране на пари насила, по лесния начин – вдигаш цените на горивата и увеличаваш приходите от ДДС", заяви Симов.

Според него идеята за нови касови бележки при покупка на гориво няма да успокоят хората. "Хората ще се успокоят само от едни прилични цени на горивата. Посочване на повече цифри в една касова бележка за повечето от тях ще е неразбираемо", добави Симо Симов.

Законът бе приет с голямата заявка, че ще изсветли сектора и ще пресече сивата икономика, която коствала на хазната около 1 млрд. лева годишно.

След влизането в сила на норматива в средата на януари търговците на горива вече ще трябва се регистрират в Министерството на икономиката, а за да бъдат включени в регистъра - да изпълняват и конкретни изисквания. Например да предоставят обезпечения, които да се използват за погасяване на техни дългове към хазната в случай на несъстоятелност или фалит.

500 хил. лева  ще бъде обезпечението за търговия на едро с петролни продукти и газ. Същият е и размерът за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно обезпечението ще е 20 хил. лева. Такава ще е сумата и при фирмите за пълнене на бутилки с втечнен газ. А за дистрибуцията на газ в бутилки - 100 хил. лева.

Въвежда се изискването за уставен капитал за дружествата, собственици на данъчни складове от 1 млн. лева. и 20 хил. лв. за фирма, която ще търгува на дребно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във