Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЖОТЕВ СЕ ОБЗАВЕДЕ С ЦЕНТЪР ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Център за енергийна ефективност ще заработи в най-скоро време към министъра на икономиката Петър Жотев на столичната улица Триадица 2. Кабинетът реши да го създаде в изпълнение на междуправителственото споразумение между България и Япония. Партньор от японска страна е тамошната агенция за международно сътрудничество - ДЖАИКА.


Основната цел на начинанието е да се намалят енергийните разходи и свързаните с тях вредни емисии в промишлените дейности, като постепенно се достигнат стандартите в развитите европейски страни.


Центърът ще извършва консултантска дейност и експертизи на енергийните потребители и ще им предоставя научно-техническа информация, модерни технологии и др. Освен това той ще разработва програми за намаляване на енергийното потребление в промишлеността и ще помага при дейности, свързани с присъединяването ни към ЕС. В центъра ще работят 10 души от щатния състав на Министерството на икономиката.


България е третата страна след Китай и Аржентина, с която Япония реализира подобен проект. Правителството на Страната на изгряващото слънце вече ни е изпратило уникална измерваща техника. С помощта на японски специалисти са били снижени енергийните разходи в 60 български предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във