Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЖОТЕВ ОСИНОВИ ДВА ЛОШИ КРЕДИТА

Прощъпалникът на вицепремиера Петър Жотев в политиката започна да се отразява и на работата му като изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания. Вицепремиерът бе изпратен от СДС в Бургас, където е водач на синята листа, със задачата да върне доверието на гласоподавателите в управляващите. И за да я изпълни, той започна активно да се изявява в областите, в които се мисли за експерт. Първо игра шах едновременно на няколко дъски, но не успя да спечели срещу всичките си съперници. Сетне, три дни преди изборите откри официално проекта за разширение на пристанище Бургас с традиционната първа копка. Проектът на стойност 160 млн. щ. долара е финансиран от японското правителство чрез заем, отпуснат от Японската банка за международно сътрудничество.
Логично бе вицепремиерът да покаже колко е комбинативен и на банковото поле. И ходът му не закъсня.
Шест дни преди парламентарните избори се проведе съвет на директорите на БКК. След приключването му до медиите бе пуснато кратко и неясно съобщение, в което се казва: Събрани са над 500 хил. лв. от стар несъбираем кредит, останал след продажбата на ЕКСПРЕСБАНК. Има възможност да се получат още 600 хил. лв. по този кредит и около 1 млн. лв. по друг кредит, останал от банката.
Когато прeз 1999 г. продаде варненската ЕКСПРЕСБАНК (сега SG ЕКСПРЕСБАНК) на френската Сосиете Женерал, Жотев прие БКК да откупи несъбираемите вземания на българската кредитна институция от фалиралата Варненска корабостроителница. Общият им размер бе 20.3 млн. щ долара, а БКК плати за тях около 6 млн. щ. долара. Но наред с бъдещите вземания тя придоби и обезпеченията по тях - ипотеките върху три недостроени кораба. Те обаче и до момента не са продадени.
Според финансисти, запознати отблизо с дейността на БКК, на 2 май 2001 г. компанията, неясно по каква логика, е станала собственик на вземанията на SG ЕКСПРЕСБАНК и от фирмите Булюнион и Делфин 1, по които обаче текат съдебни дела.
Управителката на Делфин 1 Калояна Димитрова твърди пред съда, че не дължи на банката 3.369 млн. лева. Освен това тя обвинява кредитната институция, че неправомерно е прихванала 362 хил. лв. от сметките на дружеството в банката През март 2001 г. SG ЕКСПРЕСБАНК спечели делото във Варненския окръжен съд, но Делфин 1 обжалва пред Варненския апелативен съд, който все още не се е произнесъл.
Във финансовите среди се коментира, че освен вземането си от Делфин 1 банката е прехвърлила на БКК и сумите, които е прихванала от сметките на фирмата.
Другият длъжник на SG ЕКСПРЕСБАНК - фирмата Булюнион, пък бе обявена в ликвидация през май 2001 година. Тя има да връща на варненската банка около 1.1 млн. щ. долара, обезпечени с ипотека върху моторния кораб Сердика. Сега и дългът, и обезпечението са прехвърлени в полза на БКК. SG ЕКСПРЕСБАНК поема ангажимента да води преговори за продажба на кораба и да преведе всички получени от нея пари по сметката на консолидационната компания. Във варненските бизнессреди се говори, че към плавателния съд има проявен интерес от няколко български и чуждестранни фирми, които обаче искат да го купят за старо желязо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във