Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Животновъди искат и в България да има планински ферми

Животновъди в Родопите настояват да бъде въведен статут за семейни ферми в планинските райони, съобщи Би Ти Ви.

Причина за тревогата им са последните административни промени, които засягат получаването на субсидии за животни под селекционен контрол.

Слави Башов от с.Бориково се занимава с животновъдство от 20 години. Има 12 крави от породата Българско родопско говедо, но тази година ще се окаже извън програмата за подпомагане.

„Получила се е една много добра порода, с висока масленост, висок процент протеини, а същевременно не е претенциозно към природните услови, каквито са в Родопите. С новите изисквания на Наредба 3 се слага таван минимум 20 крави, а като се включи, че човек трябва да има и поне 1-2 юници и няколко телета, стават 25-30, което е трудно за нас, родопчани”, обяснява стопанинът.

Според специалистите обаче, минимумът за опазване на генетичното богатство на дадена порода е 20 екземпляра. При по-малък брой животни вероятността да не се опазят най-здравите и полезни гени е огромна.

„Ние подпомагаме това фермерът да възпроизведе своето стадо, да има нормални животни и евентуално да му остане едно животно за продажба”, категоричен е ръководителят на катедра „Животновъдни науки” в Аграрния университет проф. Васил Николов.

Малко фермери в Родопите обаче, могат да си позволят да отглеждат 20 крави. Според тях е необходим статут за планинска семейна ферма, по подобие на Ирландия, Исландия и Норвегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във