Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Живков подписва договорите за компенсации заради скока на тока

Министърът на енергетиката Андрей Живков за започне да подписва типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. От енергийното министерство припомнят, че такива договори ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Програмата предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лева за всеки мегаватчас използвана електроенергия през октомври и ноември. Плащанията по договорите ще се извършват след като бъде получено положително становище от Европейската комисия.

Електроенергийната ни система е готова за зимния период. Това увери изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев: "Всички съоръжения на електроенергийния преносен оператор са в много добро състояние. Приключени са ремонтите или приключват в момента по всички обекти, по които работим, включени и в ремонтна, и в инвестиционна програма на дружеството. Към този момент балансът показва, че нивото на вода в язовирите е с добър запас. Така че очакваме с добрата политика, която има Националната електрическа компания по оползотворяване на водните запаси, да имаме добро гарантиране на доставките на електрическа енергия." Запитан има ли капацитет за внос на електроенергия от гледна точка на пазарните обединения с Гърция и Румъния, Цачев отговори, че и на двете граници имаме достатъчно осигурен свободен междусистемен капацитет, който да ни даде увереност, че може при необходимост да бъде внесена електрическа енергия за българския пазар. При необходимост има техническа възможност за внос на ток от съседните ни страни. Осигурена е и аварийна помощ, поясни експертът пред БНР:

"По отношение на сигурността имаме подписан договор за аварийна помощ с румънския оператор и в момента сме в подписване на такъв договор и с гръцкия оператор. Със Сърбия и Турция предоставянето на аварийна помощ става на натурална основа. Имаме вече дадени на няколко пъти количества предоставени на турския и на сръбския оператор, така че те подлежат на връщане при необходимост от такава аварийна помощ", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във