Банкеръ Weekly

Виктор Папазов:

Живеем във финансов концлагер, в уродлива имитация на демокрация

Който контролира парите, контролира и хората: с натискане на два клавиша ставаш бедняк!

Г-н Папазов, как пренадутата топка, наречена коронавирус, ще рикошира в чупливата стъклария на финансово-икономическата система?

Не малко, а много е пренадут коронавирусът. Медийната истерия напомня други подобни пропагандни ситуации. Като гледаме статистиката колко са болните, колко са починалите, заболяването е неприятно, но то засяга само определена група хора – възрастни със съпътстващи заболявания. Но истерията е димна завеса за големия финансов и икономически срив, който вече започва в глобален мащаб. Коронавирусът е добре дошъл за всички управници. Политическият експерт Рам Емануел беше казал: „Не бива да се оставя нито една криза неизползвана“. Затова нещата са раздути тоталто, извън всякакви пропорции. А истината е, че този финансов ред приключва. И трябва да бъде обяснено защо така се получава.

Какво имате предвид под „този финансов ред“?

Това е светът като голяма доларова зона, печатането на пари. Бретънуудската система си отива, това се вижда и с просто око.

Вие твърдите, че Франция, Италия, Испания и Португалия са в практически фалит, казвате също, че и „Дойче банк“ е в практически фалит, това не е ли преувеличено?

Ако човек погледне акциите на „Дойче банк“ ще се увери сам – допреди 3-4 години те са на нива около 100 евро, сега са на около шест. Банката опитва отчаяно да се закрепи, но не може. В последните десетилетия светът се финансиализира прекомерно, а банките присвояват и преразпределят в своя полза над 50 процента от принадения продукт в света.

Тоест, има противоречие между финанси и икономика?

Да, реалната икономика страда, виждам го от личен опит. В момента произвеждам чисти храни – това е истинска битка. А цялото изкуствено благосъстояние се финансира чрез емисии на пари. През 2008 г. беше първият трус на тази криза, световният дълг беше около 160-170 трилиона долара. Сега е 260 трилиона. Вече виждаме нещо доскоро невъзможно - като отрицателните лихви в банките. Само преди 10 години, ако някой го бе казал или написал, щяха да го обявят за луд. Днес минава за нещо нормално.

Как точно ще катастрофира този модел и какво ще остане след това?

Светът няма да свърши. Но сме в края на една епоха, ще живеем в нещо различно.

Някои експерти залагат на далекоизточния обществено-икономически модел с рамкирана демокрация и силни държавни регулации, това ли имате предвид?

Това е труден въпрос. Ние живеем с илюзиите за демокрация. Живеем в уродлива имитация на демокрация. Ако някъде има демокрация, това е в Швейцария. Един простичък тест: всички знаят имената на президентите на САЩ и Русия, на швейцарския държавен глава – малцина, дори някои швейцарци не знаят кой е президентът им. Просто властта там не е на върха на пирамидата, а е в основата й, в селата и градчетата.

Все пак Швейцария е прочутия банков център, а говорите за колапс на финансовата система?

Тя беше европейски банков център, но вече не е. Интересен пример – доскоро неплащането на данъци там се санкционираше само административно, а не като криминално престъпление. Глупаво е да се каже, че там са се прали пари - за да переш пари ти трябва обем. Най-големите перални са САЩ и отвъдморските територии на Великобритания. Затова швейцарската банкова тайна ги дразнеше – ако не можеш да контролираш парите, не можеш да контролираш и хората. А контролът на хората днес се извършва през парите. Покрай коронавирусът тръгна битката срещу парите в брой – чрез тях трудно можеш да проследяваш хората. Освен това, за да ги вземеш от човек, трябва да приложиш насилие. А по банков път това става с два клавиша - блокират ти сметките и изведнъж ставаш бедняк. После обяснявай, че не си камила. Видя се колко родни олигарси обедняха за една нощ. Това е финансов концлагер.

Как виждате близкото бъдеще?

Светът ще се раздели на няколко валутни зони, защото той определено не иска да плаща за американското благоденствие. Това ще стане в края на тази и началото на следващата година.

При този многополюсен свят има ли опасност Европа да се маргинализира като глобална сила?

ЕС в този му вид ужасно ми прилича на Европейски съветски съюз. Ако това ни е бъдещето, благодаря, ни вече бяхме в него. Европа е като голяма изчислителна машина с глупави терминали и всичко решава центърът. ЕС има бъдеще единствено като мрежа от независими държави с минимални регулации.

Неотдавна вие прогнозирахте някаква форма на икономическа „гърцизация“ у нас, но ние все още сме в борд и „жилетката“ желаещите авантюри?

Тя ще се случи в един момент. Пак се строи навсякъде безогледно и безсмислено, бизнесцентрове и молове се роят масово, през тях се препират откраднати пари.

Какво е становището ви за поредната кампания за разследване на приватизацията?

Това е пропагандна шумотевица – трябва да отклоним вниманието от истинските проблеми. Има и сплашваща цел. Чувам, че законите в специализираните съд и прокуратура не важат, много страшно е човек да попадне там. Може ли тежко въоръжени барети да арестуват някаква чиновничка в Пловдив – терорист с бомби на кръста ли е тя? Няма закон и демокрация тук, а ЕС гледа благосклонно на всичко това.

Каква би могла да бъде развръзката за една такава конструкция, може ли европейската цивилизация да се самолиши от либералния модел?

Вижте какво се случва в Европа – както казах, моделът приключва и управляващите са готови на всякакви крайности, за да запазят властта. Някои разбират под либерален модел властта на финансистите. Къде е свободния пазар? Европа отвори пазарите за външните стоки, но когато ти искаш да отидеш навън, се явяват едни „мънички“ бюрократични бариери, които правят доста трудно стъпването на чужди пазари. И вътре в съюза има невидими бариери. Аз например произвеждам качествено масло. На нашия пазар има френско и немско масло на същото качество. Ако аз продавам на техните цени, трябва да фалирам. А те имат печалба и да го произведат, и да го докарат до България, и да дават отстъпки на търговци.

Дотации?

Жестоки дотации. И после говорим за пазар, за равенство, за солидарност. Това е нагло лицемерие.

В тази неясна общоевропейска картина, която рисувате, какви са вариантите пред България – лошият и добрият?

Не съм сигурен, че ЕС изобщо има бъдеще в този си вид. Освен това ние ще защитим интересите си, когато започнат да ни управляват българи, а не компрадори, издигнати и назначени от външни сили. За някой тайна ли е, че управляващата в момента партия е политически инженеринг на две германски фондации? И всеки, който се опитва да направи нещо срещу тях, го смазват.

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във