Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Жители на Кърджали ще участват в изграждането на интерконектора между България и Гърция

Жители на област Кърджали ще бъдат наемани на работа при изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България. Те ще участват в някои от строително-монтажните работи, които се очаква да започнат в края на май, съобщава БНР. Това е станало ясно на среща на областния управител Никола Чанев с представители на гръцката компания, избрана да строи газопровода от гръцката граница при Маказа до Стара Загора.

Работата по проекта ще продължи около две години, като след полагане на тръбите ще има тестов период. Газопроводът е с обща дължина 182 км (от тях 140 км на българска територия) и с капацитет от 3 до 5.5 милиарда кубически метра годишно. Чрез него ще се получава азерски газ от Трансадриатическия газопровод, както и втечнен природен газ през терминала в гръцкия град Александруполис.

Междусистемната газова връзка Гърция - България е проектирана за пренос на природен газ между двете страни чрез свързване на националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до Стара Загора, и на газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на град Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Интерконекторът Гърция - България е от първостепенно значение за диверсификация на източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Съоръжението ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.

Междусистемната газова връзка Гърция - България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във