Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Жирардели: Притежавам "Юлен" от 2016 година

Петкратният световен шампион по ски Марк Жирардели обяви, че през 2016 г. е придобил мажоритарния дял в "Юлен" АД - компанията концесионер на ски зоната в курорта Банско. От изявлението му пред NOVA телевизия се разбра, че се е представил като собственик сега, защото "никой не го е питал" преди две години. 

"Още през 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма. Но цялото проучване, включително за концесията и на правните и икономическите показатели се извършва няколко години. В крайна сметка успяхме. Цената беше интересна за мен”, посочи Марк Жирардели.

По думите му той е закупил "Юлен" от фонд. Конкретното му име не бе назовано, като Жирардели се позова на подписана от него декларация за конфиденциалност. 

"Банско не е единственото нещо, с което се занимавам. Преди няколко години в Германия купих зала за ски - закрит салон. Беше подобна на една в Дубай, събираше 5000 зрители. През 2004 г. продадох тази зала. Оглеждах се за прекрасен проект, където мога да инвестирам. Отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове", разказа Жирардели. 

Той поясни, че въпросният фонд е искал да запази дяловете си във фирмата, но е имало "доста негативен шум". Фондът пък бил доста голям и присъствал на три континента, държал акции в много фирми. "Предполагам, че това отрицателно настроение, което се създаде към Банско, ги е решило да продават", допълни бившият световен шампион по ски. 

Марк Жирардели отрече, че български банки са финансирали сделката. 

Той отчете, че концесионният договор за ски зоната е "малко старичък" и затова е тежко формулиран. Според Жирардели трябва да се направят замервания на концесионната територия, така че българите и правителството да се убедят, че всичко е по правилата. "Концесионната такса се плаща на база оборот. Това е много благоприятно за България", отчете бившият шампион. 

Относно строежа на втори лифт Жирардели каза, че "се срамува", когато в Европа трябва да каже, че в Банско не може да обслужи хората, които "чакат по два часа и половина" за лифта. "Вторият лифт е част от нашето начинание да направим най-добрата ски зона в България. Банско да стане известен в цял свят", обобщи Марк Жирардели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във