Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня. Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред клиентите в София. Консултантската компания e изследвала нагласите на хората от среден и висш мениджмънт в големите компании относно покупката на нов дом. Тя вече предлага посреднически услуги за сделки с жилищни имоти с фокус върху висок клас проекти в престижни райони.

В отговор на активния жилищен пазар и по-високите изисквания на купувачите, Cushman & Wakefield Forton разширява портфолиото си от посреднически услуги и вече предлага бизнес подход в сделките с жилища.

„За клиентите днес е важно не само да купят имот,

който харесват сега, но и който ще запази своята стойност в бъдеще. Данните от проучването ни дават ценна информация за нагласите и предпочитанията на хората, така че да подберем проекти в оптимално съотношение цена-качество“, каза Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Локацията има сериозна тежест при избор на имот за живеене,

показват още данните от проучването. Доминиращ дял от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път. Последните са и местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти, което дава разнообразен избор на клиентите.

Перспективата на новите квартали в столицата привлича хората, готови да инвестират дългосрочно в имот. „Тези райони обикновено са най-желани от семейства с деца, търсещи качествена и спокойна среда. И в повечето случаи бързо намират съмишленици сред бъдещите си съседи. От особено значение при избора на локация са разбира се и изградената инфраструктура, добрата транспортна обезпеченост и социалната среда“, допълва Николай Желев, мениджър „Жилищни имоти“ в Cushman & Wakefield Forton.

Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст

през първите шест месеца не само спрямо миналата година, но и в сравнение с 2019-а. По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период година по-рано и с 23% - за 2019-а. Този подем дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през тази година. На годишна база, за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно – от 1843 през 2020-а., до 5367 през тази година.

Двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции

както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през тази година. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38 на сто. Малко под половината от допитаните хора в анкетата се ориентират към тристаен апартамент с площ около 100 кв. м, като доминират хората, търсещи между 100 и 150 кв. метра. При жилищата с три спални няма силно изразени предпочитанията за площ – варират от 100-150 кв. м, до над 200 кв. метра.

„За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални – над 200 000 евро. Като за вторите горната граница е плаваща. Спрямо площта и характеристиките на имота някои купувачи предвиждат до 500 000 евро за покупката. Нашият фокус е именно в ценовия диапазон между 150 000 евро и 500 000 евро. Този сегмент най-много се доближава до търсенето на купувачите и проектите в него отговарят на изискванията им“, уточнява Николай Желев.

 

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност

поддържа висок интереса към къщи, особено в южните райони, близо до планината. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във