Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Жестокостта на Куюмджиев се сломи!

Треперете, потребители! И последният рицар на печалния образ - вечно защитаващият сиромасите от алчните енергийни монополи червен депутат Явор Куюмджиев, падна сломен. Още с идването на кабинета на Пламен Орешарски на власт той с жар се включи в започналия по времето на Бойко Борисов кръстоносен поход за намаляване цената на тока.


"Енергийната мафия беше спряна и се защитиха интересите на всички български граждани и фирми, нарушавайки интереси за стотици милиони. Това обаче за нас е първа крачка, тъй като сме планирали още няколко стъпки в посока подпомагане на българските граждани в отношенията им с монополите. Една от идеите е да не се допуска никога повече безобразното неколкократно нарастване на сметките за тока, което се случи този януари и преля чашата на търпението на хората", заяви Куюмджиев още през юли миналата година.


Наврял енергийната мафия в миша дупка, през септември енергийният спец набра още по-голяма инерция и рече, че токът нямало да поскъпва в следващите две години. Видиш ли, ценовият модел бил така изчислен, че да е устойчив поне за този период. "Ако не настъпят някакви катастрофални неща като деветмесечна война в Сирия, не би трябвало да има някакви сътресения", отсече Куюмджиев.


И макар че размириците в африканската република още продължават, електроенергията не само не поскъпна - ами даже напротив - от 1 януари 2014 г. нощната тарифа за домакинствата падна с 10%, а дневната - с 1 на сто. Бизнесът също бе зарадван - с намаление от 1.5 на сто. Толкова стабилен се оказа измисленият ценови модел. Не можа да го събори ни международната обстановка, нито вълната от основателни възражения в страната, че се залага бомба със закъснител в енергетиката заради трупащите се дефицити.


Но Куюмджиев гордо изпъчи гърди и срещу тази заплаха. В поредното си цветисто интервю през февруари той отсече: "Исканията за поскъпване на тока са нахалство. В предишните години държавата е одобрявала на електроразпределителните дружества цени, които им гарантират 100% възвръщаемост на инвестицията в рамките на една година и 12% печалба. Вярвам, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се съобрази с политическата линия, която управляващите провеждат, и с желанията и очакванията на българските граждани и няма да се стигне до вдигане на цената."


Вживял се в ролята на говорител на уж независимия от политически влияния енергиен регулатор, само месец по-късно Куюмджиев отново изригна: "ДКЕВР е независим орган, който ще вземе своето независимо решение, но няма да бъде в посока увеличаване на цената на тока, защото няма предпоставки за това."


Бедни, бедни Куюмджиев, ти не усети, че вятърът вече духа в друга посока и падна сразен в Шумен! "Моето лично мнение е, че намаляването на цената на тока оттук нататък е невъзможно, а задържане е много трудно", призна сломен депутатът на пресконференция. Къде отиде стабилният ценови модел, къде отидоха двете години гратис? Ако си беше слушал експертите, когато трябваше, вместо да изпълняваш политическата повеля - сега нямаше да си в тази ситуация. А проблемите в енергетиката все така са нерешени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във