Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

JESSICA дава, но кой да поиска

До седмица-две Столичният общински съвет трябва да гласува решение за подписване на договор за реконструкцията на женския пазар в столицата. Почти цялото финансиране на проекта (80 на сто) е със средства по програма JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), която е създадена като съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (с подкрепата на Банката за развитие на Съвета на Европа), и предназначението й е да осигурява инвестиции в градските райони. Бенефициент на проекта е общинското дружество Пазари Възраждане, което ще трябва да осигури останалите 20 на сто за близо осем и половина милионния проект, за да приведе пазара в европейски вид. На практика одобрението на проекта стана още в началото на миналия месец, но предизборните страсти спряха работата на Столичния общински съвет.


Хубавото в случая е, че паралелно с работата по самия проект бяха проведени и търговете за избор на изпълнител, чийто резултат ще стане ясен през следващата седмица.


Новото строителство на практика ще смени сергиите на Женския пазар и ще го превърне в... амфитеатър. Това е вторият етап на обновяването на тържището в участъка между ул. Екзарх Йосиф и бул. Тодор Александров. Сцената ще бъде подходяща за театрални детски представления и за прожекция на филми, съобщи още при обсъжданията авторът на проекта арх. Росица Никифорова. В тази част от пазара ще има повече места за отдих и развлечения, отколкото търговски обекти. Тук ще бъдат обособени и специални артпространства за изложби и скулптурни композиции. Предвидено е да бъдат монтирани видеостени и да се оформи център за игра на деца. За осигуряване на удобството на пазаруващите ще бъде изграден подземен гараж за около 90 коли.


Този проект е различен от правените досега, тъй като в търговската част е отделено място за занаятчийски ателиета за керамика, сечива и мед. Малък фонтан с пейки, чешми и водни огледала ще облагороди пейзажа. А изпочупените плочки ще бъдат заменени с гранитни павета, мрамор и бетон. Тържището ще бъде охранявано с камери 24 часа в денонощието.


Всичко това обаче може да стане факт, ако след като бъде обявен победителят в конкурса за изпълнител, никоя от загубилите компании не обжалва процедурата. Реално мераклиите да реализират проекта са пет (толкова бяха подали оферти за участие в надпреварата до крайния срок - 8 април). Те са Стройкомерс, Техномашпрогрес, ИНОС-1, обединение Възраждане (Станилов и Съником) и обединение ЕРС-София (Енергоремонтстрой, Ливел и ММ Конструкции).


Кой ще вземе апетитната поръчка

ще стане ясно до дни.


Проектът за реконструкцията на най-старото софийско тържище реално е първият в столицата, който ще се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA, която у нас се контролира от фонда за устойчиво градско развитие на София. Макар и със закъснение, програмата тръгна у нас през миналата година, а по нея за усвояване има 50 млн. лева. Дали ще успеем да вземем всички средства обаче на този етап не е много ясно. Почти едногодишното забавяне на програмата може да ни принуди да предоговорим и удължим малко сроковете, каза пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на фонда за устойчиво градско развитие на София Надя Данкинова.


По принцип през тази година трябва да бъде оползотворен половината от бюджета, следващата година още 30 на сто и през 2015-а - останалите 20 на сто. Ала готовите проекти за тази година не могат да гарантират този процент на усвояване и по всяка вероятност поне 20 на сто ще бъдат прехвърлени за усвояване през следващата 2014 година.


На този етап в готовност е проектът за възстановяването на пазар Връбница, който беше разрушен при строежа на метрото. Според Данкинова парите за него ще могат да бъдат усвоени до края на лятото, тъй като предварителните процедури са изчистени до детайли, така че едва ли инвестиционният комитет, чието заседание е насрочено за 5 юни, ще има причина да не му даде зелена светлина. Още повече че за Връбница фондът ще отпусне едва 60 на сто от финансирането на целия проект, чиято индикативна стойност е около 2 млн. лева. Бенефициент е общинската фирма Пазари Север, която се е ангажирала да участва със собствени средства в рамките на 40 на сто от харчовете.


Проектът за

nbsp;


модернизирането на пазар Връбница

е разработен от екип на архитектурно-дизайнерската агенция АДА. Идеята е мястото да бъде обновено, но същевременно да запази своите стари функции. Общата площ, която ще бъде реконструирана, е 1.5 декара. Най-скъпата част от проекта е подмяната на инженерната инфраструктура и масивният навес, чиято структура наподобява силует на дървета. Покритието му направено така, че в бъдеще да бъдат поставени фотоволтаични панели, които ще осигурят самостоятелно захранване с електричество на пазара, съобщи преди време изпълнителният директор на Пазари Север Райна Александрова. Двадесет и два са търговските обекти, които ще бъдат изпълнени от дърво, стъкло и метал. Освен павилиони за храни, дрехи и промишлени стоки са предвидени кафене с тераси, ресторант с 36 места и сервизни помещения. Същевременно ще бъдат изградени амфитеатър и публична сцена за обществени мероприятия, до които ще бъдат разположени два екрана за визуализация. Ще бъдат изградени и елементи от градския дизайн - осветителни тела, маси, пейки, тоалетно помещение, кошчета и места за отдих. Подготовката за реализацията на проекта и тук е в ход. Вече са готови процедурите за избор на изпълнител, така че проектът също има реална възможност да започне да се реализира преди началото на есента.


Екипите на общинското дружество Пазари Север работят и върху още два проекта за обновяване на тържища. Става дума за Цветната борса в ж.к. Надежда 4 и Зоопазар-Оборище в кв. Подуяне. Столичният общински съвет е одобрил идеите и проектирането вече е в ход.


Борсата за цветя ще бъде разположена на 3.5 дка, в които ще има търговски помещения, открити площи и голям навес. Ще бъдат обновени зелените площи и изградено място за изложба на растителни видове.


Пазарът за животни, който съществува от 1953-а и шейсет години не е бил ремонтиран, е разположен на територия от 5 дка, а според Александрова идеята е да бъдат изградени търговски съоръжения, паркинг, специализирани павилиони за екзотични животни и музей на домашния любимец. Тук също се предвижда да има обособено място за атракции върху специална настилка, където посетителите на пазара да разхождат своите питомци и да разглеждат различните видове животни.


Все още в работна фаза е проектът за изграждане на многофункционални спортни игрища в парк Възраждане, който по план трябваше да бъде готов още през миналата година. Ангажирано със строителството е общинското дружество Спортна София. Местният парламент още тогава прие доклад, с който разреши двете общински дружества Спортна София и Софийски имоти да разходват средства за изграждане на спортни съоръжения в парка, но и двата проекта все още не са завършени.


Индикативната стойност за изграждането на спортните съоръжения е около 3 млн. лв., като 80 на сто от тях ще бъдат осигурени по програма JESSICA. Предвижда се строителство на пет футболни игрища, два тенис корта, игрище за плажен волейбол, плажен футбол, игрище за баскетбол, съоръжения за фитнес на открито, десет тенис маси, детски центрове, трибуни и прилежаща инфраструктура. Проектът е почти идентичен с този, който беше реализиран в Борисовата градина, твърди шефката на финансовия фонд Данкинова. Пред в. БАНКЕРЪ тя обясни, че паралелно се водят разговори и с другата общинска фирма - Софийски имоти, която се очаква да стане бенефициент по проект за изграждането на прилежащата инфраструктура и собствен водоизточник. На мястото дори бил отреден терен за цирк. По предварителни данни тук трябва да бъде изграден и доста голям подземен паркинг, което на практика е и най-скъпата част от строителството. Софийски имоти ще се ангажира да инвестира в проекта едва 20 на сто от общо


5-6-милионната инвестиция

а 80% от нея ще бъде отпусната по програмата.


Тези проекти обаче едва ли са достатъчни, за да се постигне 100-процентовото усвояване на средствата от фонда. Интересното в случая е, че и частните инвеститори не са особено активни. До този момент мераклиите да се възползват от програмата са едва трима. Първият що-годе готов проект е за изграждане на частно училище и е на стойност около 5 млн. лева. При него 80 на сто от финансирането ще дойде по програмата. Вторият е значително по-малък - за около 2 млн. лв., и е за изграждането на нов модерен диагностично-консултативен здравен център. И тук частният инвеститор ще се бръкне за едва 20 на сто от целия проект. Третият проект е в сферата на културата и предвижда изграждането на многофункционален културен център в район Люлин. Той е за около 5 млн. лв., като частниците тук ще трябва да участват с 40% собствени средства, а 60% ще дойдат от програмата.


Очевидно българските бизнесмени не са особено петимни да влагат средства в слабооборотни дейности като здравеопазването, културата и спорта, каквито са условията, за да бъдат ползвани нисколихвените и дългосрочни кредити, които могат да бъдат усвоявани по програма JESSICA , но безспорно имат по-голям обществено-социален ефект, отколкото този на бързите пари. Независимо че всички проекти, които ще бъдат финансирани по нея, са със срок на връщане до 2035 г., а лихвените проценти са до 3.5 на сто, или много под пазарните, мераклии трудно се намират.


Публично-частното партньорство


в тази програма също куца

От повече от година отлежава проектът на емблемата на родния шорттрек, седемкратната абсолютна еврошампионка Евгения Раданова, наречен Ледена епоха. Става дума за идеята на Раданова да ползва терени на Столичната община, на които да изгради ледена пързалка с писта за шорттрек. Макар че преди близо две години едно столично училище предложи това да стане на неговата територия, оказа се, че и до ден днешен не могат да бъдат извадени документите за собствеността на терена... Инак проектът би възлязъл на около 15 млн. лева.


Как могат общинските чиновници да се забързат е тема с много неизвестни. Отлежаващите с години идеи на главния архитект на София Петър Диков за ползването на минералните води на столицата за отопление също не могат да пробият в главите на общинарите. Още преди три години той заговори за един знаков, според него, проект за изграждането на геотермална централа в сградата на направление Архитектура и градоустройство. Според тогавашните му идеи цялата сграда можела да се топлоснабдява с ресурса на минералната вода от изворите на Централната баня. В мечтите на архитекта останаха и идеите за разширение към сградите на Министерския съвет, на Народното събрание, на Министерството на труда и още няколко околни сгради. Стана така, че макар природата да ни е дала предостатъчно (имайки предвид топлите извори в цялото Софийско поле), отново сме в ситуацията от поговорката: Вода гази, жаден ходи.


Едва сега се подготвя подобен проект, по който по-вероятно бенефициент ще бъде Националният дворец на културата. Кога и как ще се реализира той обаче е въпрос с повишена трудност. А пари от програмата има, стига да има и кой да разбере това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във