Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Жените предприемачи в България се увеличават

През последните години се наблюдава плавно увеличение на дела на жените предприемачи в България. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на традиционната среща на регионалния бизнес в Хасково, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата.

"В Европейския съюз около 30% от предприемачите са жени. В България ситуацията е сходна до средните за ЕС нива. Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи на мъжете, но аз като жена съм убедена, че без иновативния и съвременен предприемачески дух на българката, картината щеше да е много по-бедна от страна на идеи", коментира зам.-министър Петрова.

Тя подчерта, че Министерството на труда и социалната политика предоставя много възможности за подкрепа на жените предприемачи чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

По време на дискусията бе поставен акцент върху младежката безработица и промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Специалисти от региона представиха икономическото развитие на Хасково, възможностите за инвестиции и мерките за подобряване на икономиката в областта.

Миналата година бе създаден Индекс на жените предприемачи на Mastercard. Според резултатите от проучване, направено във връзка с индекса, женското предприемачество често се гради въз основа на необходимост и смелост, но създаването на силни стимулиращи условия като достъп до финансови услуги и свобода при управление на бизнеса отварят вратите към прогреса на компаниите, собственост на жени. Тези стимулиращи условия са ключ към преодоляване на двете основни пречки, които възпрепятстват и обезкуражават голяма част от жените да станат предприемачи – културните предубеждения и по-малкия брой възможности за персонално развитие.

Проучването показва, че развитите пазари заемат първите места в подреждането на индекса, водени от Нова Зеландия (74.4%), Канада (72.4%) и САЩ (69.9%). В тези страни са налице най-добрите условия, които подкрепят бизнеса, ръководен от жени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във