Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Жената на Кадиев ще търгува ток чрез нова фирма

Съпругата на софийския общински съветник и екс заместник финансов министър от БСП Георги Кадиев, изглежда, си е поставила амбициозната задача да се превърне в един от най-големите търговци на ток у нас. През седмицата Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВЕР ) разгледа заявлението на Енерджи Съплай Грийн ЕООД, с управител Соня Петрова Николова-Кадиева, за издаване на десетгодишна лицензия за покупко-продажба на електроенергия в България и цяла Европа.


Кадиева съвсем не е зелена в този бизнес. Тя е управител и собственик на фирмата Енерджи Съплай от 2007-а, която вече има издаден лиценз за търговия с ток. По данни от интернет страницата й за 2009 г. тя е доставяла електроенергия на около 10% от свободния пазар. Неслучайно в сегашното заявление до ДКЕВР е приложено и гаранционно писмо от Енерджи Съплай, с което тя безусловно и неотменимо се задължава, в случай на необходимост, да покрие финансовите задължения на Енерджи Съплай Грийн ЕООД по договорите, свързани с търговия с електрическа енергия, както и да носи солидарна отговорност с него при изпълнението на тези задължения.


От подадената до енергийния регулатор документация става ясно също така, че целта на Енерджи Съплай Грийн е да разшири дейността си, извършвайки сделки с електроенергия с клиенти в Албания, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Унгария. Дружеството е регистрирано още през 2009-а, но досега основният му предмет на дейност е бил верификация на доклади за отделени емисии парникови газове.


Интересното е, че в представения пред ДКЕВР бизнесплан за 2012-2017-а Енерджи Съплай Грийн заявява, че още през тази година планира да излезе на печалба, която ще нараства постепенно и ще достигне своя връх в края на посочения период. Възнамеряваме да излезем на печалба още от първия месец, а не чак в края на първата година. Така въпреки голямата конкуренция на пазара и многото фирми, занимаващи се с търговия на ток, Енерджи Съплай Грийн ще успее да пробие на пазара, убеден е търговският директор на дружеството Тодор Ангелов.


Няма криза в бранша, тъй като всички фирми, занимаващи се с търговия на електроенергия, печелят добре. Разрастването неминуемо влияе върху печалбите на големите компании, но именно в това се състои конкуренцията, категорична бе и Соня Николова-Кадиева .


Само преди около три месеца съпругата на червения активист изпрати едно много остро писмо до изпълнителния директор на електроенергийния системен оператор Иван Йотов, в което протестираше срещу това, че на пазара на ток се налагат административни мерки и,че разписаните правила не работят.


Развитието на пазара на електрическа енергия не е възможно без наличието и включването на всички търговски участници по веригата - производители, търговци, крайни потребители. Опитите да се оказва натиск върху всяка една от тези групи и задушаването на свободната конкуренция водят не към развитие на пазара, а към планово стопанство, се отбелязваше в писмото. Всъщност големият проблем у нас е, че само две централи - държавните АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-изток 2, продават на ниски цени и който търговец успее да сключи договор с тях, може да мисли за печалба.


Със същите спънки ще се сблъска и още една фирма, която тази седмица кандидатства за лиценз през ДКЕВР - Юропиан Трейд Оф Енерджи АД. Капиталът й е 50 хил. лв., а неин мажоритарен собственик е Лампрос Бутсикос. Останалите дялове са на Александрос Хаджидимитриу. Гърците са декларирали, че работят и на енергийния пазар в южната ни съседка чрез компания със същото име, доставяйки ток с мощност 100 мегавата на свои клиенти. Целта им е чрез търговията с България да подсигурят доставките си в случай на евентуални проблеми в Гърция.


Представеният бизнес план на Юропиан Трейд Оф Енерджи АД също предвижда печалба още на първата година от дейността й, която постепенно ще се увеличава. Преди това обаче и тя, и Енерджи Съплай Грийн ще трябва да получат през идната седмица благословията на ДКЕВР. Очакванията на специалистите са и двете фирми да получат лицензии от регулатора, тъй като вече са покрили всички предварително поставени технически и финансови изисквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във