Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Желязков веднага захваща БДЖ и концесията на летище "София"

Това, от което разбирам, е управление на човешки ресурси, мениджмънт. Ролята на министъра не е да бъде най-добрият експерт в министерството, а да мотивира, убеждава, да контролира процесите и да следва заложените приоритети в управленската програма. Това каза новият министър на транспорта Росен Желязков пред bTV ден след като зае поста на Ивайло Московски.

За аферата "Костинброд", по която Росен Желязков беше подсъдим, той каза, че това е затворена страница за него. "Няма страшно някой да се изправи пред правосъдието, хубаво е, че има правосъдие. Доволен съм, че минах през такъв житейски урок и опит. Минал съм през този етап по правилата”, коментира Желязков.

Относно БДЖ Желязков смята, че дружеството вече може да инвестира в подновяване и реконструкция на личния подвижен състав. Той припомни, че към 2009 г. задълженията на дружеството са били близо 900 млн. лв., а в момента те са изчистени.

По думите му няма нужда от притеснение относно процедурата за купуване на нови влакове, въпреки че "Шкода" и "Сименс" обжалват заданието на поръчката за 675 млн. лева. 

Желязков съобщи, че предстои да разговаря с шефа на железниците и засега не е мислил за кадрови промени. 

Той ще продължи политиката за погасяване на дълговете на БДЖ чрез приходите от концесията на летище "София". Според него това са две големи предизвикателства в програмата на правителството.

Оферти се очакват до 22 октомври. Правителството планира да отдаде столичното летище на частен оператор за срок от 35 години. Прогнозната обща стойност на концесията е 3 898 229. 907 евро. Процедурата включва построяването на терминал 3 до десетата година от срока на концесията, както и предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището за осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи.

Желязков заяви също така, че ще работи усилено и в най-скоро време трябва да се вземат мерки за безопасността по пътищата. 

"Първата информация за афера между мен и Бъчварова се появи, когато тя стана вътрешен министър, а заглавието беше "Вътрешният министър живее с подсъдим”, т. е. атаката беше срещу нея. Никой в публичната сфера не е застрахован от фалшиви новини, клевети, инсинуации”, коментира новият транспортен министър по повод публикациите, че има интимна връзка с Румяна Бъчварова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във