Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Железниците са зеленото бъдеще на европейска България

Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева е назначена за член на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Тя ще заеме длъжността след вписването й в Търговския регистър, уточниха от транспортното министерство. 

"Целият фокус на икономическия модел ще бъде обърнат към клиента. Железниците са зеленото бъдеще на европейска България", коментира приоритетите си Везиева.

Даниела Везиева е доктор по икономика. Притежава дългогодишен опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Заемала е мениджърски и ръководни длъжности. Участва в разработването на нови модели на управление. Владее английски и руски език. 

На 12 януари тази година Министерството на транспорта и съобщенията направи промени в състава на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“. До провеждане на конкурс, за нови членове бяха избрани Любомир Сяров, Петко Петков и Йордан Мирчев.

Тогава от длъжност бяха освободени като членове на борда Маргарита Петрова-Кариди, Георги Друмев и Светломир Николов. Мотивите бяха свързани с лошо мениджърско управление, организационни пропуски и забавен контрол по изпълнение на ремонтните програми. Промените в мениджмънта се налагат след извършен анализ на състоянието на „Холдинг БДЖ“ и дружествата „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, отбелязаха от министерството.

В края на февруари Министерството на транспорта и съобщенията обяви конкурс за избор на член на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“. "Моята цел е предприятията в системата на Министерството на транспорта и съобщенията да имат жизнен и ефикасен мениджмънт, който бързо да постигне целите на реформата в железопътния сектор. Позициите, които предлагаме са идеална възможност за мениджъри с визия и мащабно мислене да реализират кариерно себе си и същевременно да са удовлетворени от това, че работят за обществото", заяви тогава министър Николай Събев.

От кандидатите за "Холдинг БДЖ" се изискваше в своята управленска програма да акцентират върху екологичната и скоростна транспортна услуга, която да отговаря на съвременните стандарти, както и да представят визия за финансовия мениджмънт на дружеството, отбелязаха от министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във