Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Жалба за спирт

Всяка криза създава някакъв дефицит - било защото едни или други стоки ги няма , в достатъчно количество, или пък защото стресирани от ситуацията, хората се хвърлят да се презапасяват с тях.

 

Когато става дума  за лични предпазни средства и за дезинфектанти, положението  е още по-сериозно. Страхът на хората от разпространение на заразата възбуди  паника  и ги тласна към презапасяване  с всякакви стоки. Така се стигна и до недостиг на предпазни маски в търговската мрежа, а дезинфектантът изчезна от рафтовете на аптеките. Проблемът се яви от това , че  производителите бяха затрупани с много повече поръчки за дезинфектанти, отколкото при  нормалният  им ритъм на работа, разясни още през март икономическият  министър Караниколов. Очакваше се недостигът на консумативи за лична защита да се запази  поне месец. Или даже  повече. Това обикновено зависи и от отношението към околните - всеки има нужда от защита.

Беше направен опит дефицитът на определени стоки да се компенсира с внос. Хората на бизнеса  от България и от ОАЕ се обединиха в борбата срещу COVID-19. Различни хранителни продукти бяха доставени на международното летище в Абу Даби, а в замяна ОАЕ осигури за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна. Е, всъщност в крайна сметка се оказа, че сме получили малко медицински консумативи и много фурми, но това вече е съвсем друг въпрос. Важното е, че все пак бизнесът реагира по някакъв начин.

В такава ситуация нагоре изплува и  човешката съпричастност, но и "бизнес предприемчивостта" на някои индивиди. Както винаги в такива "дефицитни времена" в страната се развихря и спекулата с най-необходимото -  в случая с лични предпазни средства и с дезинфектанти. Още в края на март стана известно, че между 50 и 100 нови фирми за дезинфектанти са се появили изневиделица на пазара у нас. Но не е сигурно доколко качествена е тяхната продукция, алармира тогава собственикът на фирма за  дезинфекциращи вещества Виктор Азманов по една от националните  телевизии. Защото - според него за доставката на  подобни препарати има процедура за преминаване през редица тестове и държавно сертифициране, което гарантира тяхнатa легитимност и безопасност. 

Добре е все пак, че тази "предприемчивост" остана в рамките на приличието. Изследване на Асоциация "Активни потребители" показа, че повечето дезинфектанти на пазара отговарят на изискванията на Световната здравна организация за съдържане на поне 70% алкохол. Продукти, в които спирта е  под 50%  са с доста съмнителна ефективност.

Правителството реагира като разшири обхвата на забраната за износ на дезинфектанти и на предпазни средства за трети страни. Прецизира се въведеното ограничение за износ на дезинфектанти и на техни производни - то обхваща дезинфектанти (биоциди) с доказано действие, т.е. такива, които са пуснати на пазара съгласно нормативните изисквания. Продуктите за дезинфекция( споменатите биоциди), съгласно националното и европейско законодателство, са на разрешителен режим. Издаването на документ за пускането на пазара на биоциди и контролът върху тях се извършва от Министерството на здравеопазването.

Ясно е, че както в България, и в много други държави хората не са били подготвени за криза от такъв мащаб - включително за дезинфектанти, за а сипредпазни материали. Но хубавото е, че индустрията ни е запазила потенциал и  той позволява  дори да изнасяме защитни материали. Най-добрият вариант за спасение в такава ситуация е да се организира производството в страната, за да се случва защитата на хората по-бързо. Всъщност  има  условия и в  основата е спиртът.

Още в средата на март от КРИБ заявиха, че предприятията от организацията са готови да започнат да произвеждат спирт веднага и то в огромни количества. Предприемачите имаха единствено  молба към властта "да се пипне цената на спирта през акциза". Това са поискали те в разговор с финансовия министър Владислав Горанов, който пък  откликнал веднага. "Има вече план за производство на спирт в огромни количества". Според Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ, цената на дезинфектантите е обект на сериозна спекула. И заради това един от заводите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев вече е започнал да произвежда дезинфектанти.

След проведени разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и на дезинфектанти, посветени на наличните  запаси от суровини и на преценка за състоянието на производствените мощности, в края на март Агенция "Митници" внесе  успокоение на пазара,че компаниите са потвърдили, че разполагат с достатъчно суровини за да поддържат производството си  при пълен капацитет.

Анализът на Агенция "Митници" е показал още, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 000 литра средно на ден, а в данъчните складове под режим "отложено плащане на акциз" се съхраняват над 4 000 000 литра етилов алкохол (етилов спирт), който може да се вложи в производството на медицински спирт и на дезинфектанти. Данните на Агенция "Митници" се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании - "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица, SIS Industries Ltd и Rubella Beauty, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти.

Бизнесът и науката започнаха да си говорят и да работят, без да питат къде са парите. По данни на Industry Inform за по-малко от месец (след 13 март) над 65 фирми в България са се адаптирали да произвеждат предпазни материали в помощ борбата с COVID-19. На фокус в производството  им са  маски, дезинфектанти, предпазни шлемове, предпазни очила, ръкавици, медицински консумативи,  хранителни добавки, дори и кабина за дезинфекция. За по-голямата част от фирмите, това не е основната им дейност, а са се преориентирали съобразно  ситуацията. Козметичните компании преминаха най-бързо към допълване на продуктовите си линии с дизенфектанти и почистващи препарати, щадящи кожата и унищожаващи вируса.

В трудната ситуация се прояви  и една положителна тенденция - кризата и затруднените международни доставки насочиха и  България, и Европа към местното производство. А това пък помогна и за запазването на част от работните места.

Фирмата "Хигиенно-медицинска индустрия" ООД има завод във Велико Търново. Тя е най-големият производител на дезинфектанти в България и има 25-годишен опит в тази сфера. Хигиенните материали, които произвежда екипът й от 150 души, са предимно за професионална употреба и най-вече за приложение в лечебните заведения.Компанията направи  и дарение на Министерството на здравеопазването.

Фабриката за производство на спирт от земеделски произход Essentica работи на пълен капацитет и в денонощен режим, за да посрещне увеличеното търсенето на дезинфектанти и да помогне за овладяване на епидемията от COVID-19. Тя е собственост на "ВП Брандс Интернешънъл" АД - компанията, която е правоприемникът на "Винпром Пещера" АД. Фабриката е намалила износа си и в момента  доставя приоритетно продуктите си на български предприятия, специализирани в производството на медицински спирт и на дезинфектиращи средства, а също  и на общини,  и на различни публични администрации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във