Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Жалба "скова" търга за "Турски поток"

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията блокира временно търга за проектирането и строителството на отклонението на "Турски поток" през България. Според съобщението на държавното дружество "Булгартрансгаз" жалбата е внесена на 8 февруари, а подател е компанията "Атоменергоремонт". Първоначално оферти трябваше да се събират до 15 февруари, а кандидатите да станат ясни три дни по-късно, но сега тези срокове ще бъдат удължени. Иначе, както "БАНКЕРЪ" неколкократно писа, търгът е с индикативна стойност 2.3 млрд. лева.

В тази внушителна сума влиза изработването на инвестиционни проекти, на документации за имотите, засегнати при строителството и спасителните археологически проучвания, подготовка за строителството, доставка на необходимите материали и оборудване, строително-монтажни работи и един куп други бюрократични дейности. 

Предвижда се разширението на българската газопреносна мрежа да обхване 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. 

Реализирането на проекта ще осигури възможност България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, а също и да диверсифицира доставките. Нагласите са при реализирането на тези планове приходите да са от порядъка на 360 млн. лв. на година.

Неотдавна комисарят по енергетиката Марош Шефчович обяви в интервю за EUObserver, че Еврокомисията би подкрепила единствено сценарий, в който горивото от продължението на "Турски поток" се търгува през хъб "Балкан". В средата на миналия месец "Булгартрансгаз" регистрира свое дъщерно дружество - "Газов хъб Балкан" ЕАД. То ще изгради ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия. След това ще бъде разработена търговска платформа, която ще бъде предоставена на участниците на пазара на природен газ у нас и в региона. Към момента 100% от акциите на новата компания се притежават от държавния оператор. На по-късен етап обаче 49% от книжата ще могат да се предоставят на други физически и юридически лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във