Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Жалба блокира търга за "Турски поток" през България

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията блокира временно търга за проектирането и строителството на "Турски поток" през България. Това стана ясно от съобщение на държавното дружество "Булгартрансгаз". Жалбата е внесена в КЗК на 8 февруари, а подател е компанията "Атоменергоремонт". Оферти трябваше да се събират до 15 февруари, а кандидатите да станат ясно три дни по-късно. Сега обаче тези срокове ще бъдат удължени, след като антимонополистите се произнесат по въпросната жалба. Търгът е с индикативна стойност 2.3 млрд. лева.

В тази колосална сума влиза изработването на инвестиционни проекти, изработването на документации за имотите, засегнати при строителството и спасителните археологически проучвания, подготовка за строителството, доставка на необходимите материали и оборудване, строително-монтажни работи и един куп други бюрократични дейности. 

Предвижда се разширението на българската газопреносна мрежа да обхване  11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. 

"Булгартрансгаз" успя да приключи успешно третата фаза в търсенето на компании, желаещи да пренасят природен газ през България. Три фирми са заявиха желание да резервират преноса на синьо гориво с начална точка българо-турската граница и изход в посока Сърбия в района на град Зайчар. Става дума за руската "Газпром", нашата "Булгаргаз", както и швейцарското дружество MET Group. Най-голям дял за капацитет поиска "Газпром".

Общият капацитет на входа на трасето при Турция ще е 18 млрд. куб м, а на изхода към Сърбия - 13 млрд. куб метра. Реализирането на проекта ще осигури възможност България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, а също и да диверсифицира доставките. Нагласите са при реализирането на тези планове приходите да са от порядъка на 360 млн. лв. на година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във