Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Извънредно заседание на енергийните министри от ЕС

Андрей Живков

Министърът на енергетиката Андрей Живков ще участва в извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част Енергетика, което ще се проведе в Люксембург.  Енергийните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща заради високите цени на енергия.

Предвижда се енергийните министри на ЕС да дискутират влиянието на нарастващите цени на енергията и възможните мерки, които могат да бъдат предприети на национално равнище и на равнище ЕС във връзка със съобщението на ЕК „Справяне с нарастващите цени на енергията: набор от инструменти за действие и подкрепа“.

Миналата седмица европейските лидери приеха заключения за високите цени на енергията. Проблемите с покачването на стойността ѝ беше една от основните теми на срещата на върха на ЕС. В приетите заключения лидерите призовават Европейската комисия и страните членки незабавно да използват всички налични инструменти в краткосрочен план.

Целта е да бъдат облекчени най-уязвимите потребители и фирми от скока на цените на енергията, като се отчитат спецификите в различните държави. Ръководителите отправят апел за бързо обмисляне на средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до достъпни цени, да повишат устойчивостта на енергийната система на ЕС и на общия енергиен пазар. Подчертава се необходимостта от сигурност на доставките и да са в подкрепа на прехода към климатичен неутралитет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във