Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОТЧЕТЕ МОЩЕН РАСТЕЖ

Ръстът на икономиките от Източна Европа се е ускорил до рекордни темпове през първото тримесечие на тази година, изпреварвайки западноевропейските. Чешката република отчете 7.4% ръст на БВП, Латвия се похвали с 13.1% (най-висок в ЕС), растежът на Словения достигна 5.1% годишно, а на Унгария - 4.6% (по-висок от миналогодишния). Брутният вътрешен продукт на Словакия се е увеличил с 6.3%, а на Полша - с 5.1 процента.
През първото тримесечие на тази година общността отчете 1.9% годишен растеж. По оценка на икономисти, присъединяването на държавите от Източна Европа към Европейския съюз е стимулирало износа и инвестициите, заплатите са нараснали, което е оживило и индивидуалното потребление. Стопанствата на тези страни са спечелили от премахването на търговските бариери, от европарите за магистрали и железопътни линии, а чуждестранните компании са инвестирали над 250 млрд. щ. долара в икономиките.
В Латвия средният размер на чистата надница е нараснал с 19.2% годишно през първото тримесечие на 2006-а. В Чешката република номиналните заплати са с 13% по-високи, отколкото през март 2004-а, макар че средната им месечна стойност от 847 долара е далече под получаваните в Германия средно 4 хил. долара на месец. През 2005-а средният годишен ръст на заплатите е достигнал 9.2% в Словакия и 8.7% в Унгария.
Мощният растеж води и до негативни последици. Като най-тревожно се отбелязва увеличението на инфлацията в някои източноевропейски държави, включително в Балтийските републики. Това намалява шансовете им за скорошно присъединяване към еврото. Средната инфлация в Източна Европа е била 3.3% през миналата година срещу 1.2% на еврозоната.
Колкото до кандидатите за присъединяване към ЕС, БВП на Румъния е нараснал с 6.9% годишно през първото тримесечие, като най-голям принос имат увеличеното индивидуално потребление и растежът в сектора на финансовите услуги и строителството. Икономическият растеж на България пък е бил 5.5% на годишна база през последните три месеца на 2005-а заради растящите инвестиции и потребление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във