Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изтича срокът за регистрацията на видео платформите, напомня СЕМ

На 22 февруари 2021 г. изтича срокът лицата, които осъществяват дейност като платформа за споделяне на видеоклипове, да уведомят за това Съвета за електронни медии (СЕМ), напомнят от регулатора. От тази година под надзора на СЕМ, освен радиа и телевизии, попадат и сайтове с видео предавания и потребителски клипове. Промяната влиза в сила след изменението на Закона за радиото и телевизията, с което са въведени разпоредбите на ревизираната Директива за аудиовизуални медийни услуги на Европейския съюз.

Законът третира като услуга на платформа за споделяне на видеоклипове всяка услуга, която предоставя предавания, генерирани от потребители видеоклипове или и двете за широката общественост, за които доставчикът на платформата за споделяне на видеоклипове не носи редакционна отговорност. Целта е информиране, забавление или образоване. Организирането на услугата се определя от доставчика на платформата за споделяне на видеоклипове, включително чрез автоматични средства или алгоритми, по-специално чрез показване, маркиране и подреждане в определен ред.

Заявлението за вписване е достъпно на страницата на СЕМ.

Съветът за електронни медии призовава също всички юридически лица, които предоставят аудио- и/или аудио-визуално съдържание, включително и на интернет сайт, което потребителите могат да достъпват в избран момент по тяхна лична заявка, да подадат заявление за вписване като доставчик на услуга по заявка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във