Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изтича срокът за документите за компенсация за природни бедствия

Днес е последният ден, в който земеделските стопани могат да подадат заявления по схемата на държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от природни бедствия, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2.144 млн. лева. На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи следствие на настъпили през тази година неблагоприятни климатични условия.

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури: за зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30%, за фуражни култури - до 80%, и за плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически култури - до 80 процента.

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ. Парите ще бъдат изплатени до 8 ноември.

Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция, уточняват от Държавен фонд "Земеделие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във