Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Изсветляването на едно мистичното богатство

Делян Пеевски няма умора. Продажби, прехвърляния и заличавания на активи, трупане на пачки в офшорки и т.н.и т.н., това очевидно е ежедневието на бизнесмена-депутат от ДПС (докато си получава заплатата и от Народното събрание, където въобще не се вясва).

То не беше "легализация" на милиони, то не бяха "чуждестранни" инвеститори (предимно от арабски произход), то не е рушене на фабрики и разчистване на терени за строителство, цесии и какво ли още не. Тази година обаче, очевидно бизнесменът сериозно е насочил усилията си в реализацията на имотите, които след  редица сделки са се озовали в капитала на някои от придобитите от него дружества. Тях Пеевски успешно качва сега на новата въртележка.

Една от най-пиковите сделки за тази година е свързана с абонирания в схемите му персонаж - Едоардо Миролио.

Италианският бизнесмен е броил баснословните 65 550 315 лв. за бившата недостроена сграда на БТВ в кв. "Малинова долина". Това е два пъти повече от откровено надутата данъчна оценка на имота от 33 млн. лв., като се има в предвид, че става дума за терен от  8 373  кв. м и административна сграда, разположени на 24 200 кв. м... със степен на завършеност "груб строеж“.

Какъвто и да беше бумът в цените на имотите у нас през последната година, няма как подобна сделка да не бъде определена като „удар“. Според брокери на недвижими имоти, в този случай или става въпрос за харч , направен в нетрезво състояние или в имота има закопано съкровище...?!

От 30 юли т. г. акционерно дружество "Миролио риъл естейд 2", което пък е дъщерно на "Е.Миролио" ЕАД е новият собственик на незавършения градеж, с която Пеевски се сдоби като коледен подарък на 30 декември 2015 година.

От нотариалния акт (с който в. "БАНКЕРЪ" разполага) става ясно още, че очевидно доверието на новия собственик на полуатрактивния столичен имот към предишния му чорбаджия е повече от сериозно. Документът за покупка-продажба говори, че Миролио не се е притеснил особено от факта, че върху този имот е учредена договорна ипотека в полза на "Търговска Банка Д", заради отпуснат през март 2016-а от нея кредит. Към 25 юли т.г. задължението по него е в размер на 8 471 784.44 евро, които продавачът е поел като ангажимент да погаси в срок от... три месеца

Все пак дружеството "Миролио риъл естейд 2" плаща една торба пари за този имот и няма причина кредитът да бъде върнат веднага...?!

Нещо повече, в нотариалния акт е записано, че ако продавачът не е погасил посочения банков кредит в срок, сумата по този кредит "не подлежи на прихващане" от обявената продажна цена (разбирай тези  65.55 млн. лв.). Това на практика означава, че в този случай освен с имота, купувачът се сдобива и с правото да претендира за тези средства единствено като... "неустойка". Или казано по-просто получава "перспективата" за завеждане на съдебни искове, с необозримо във времето развитие и неизвестен резултат...

КОЙ всъщност е продавачът?

Досието на този имот е повече от любопитно.

Първо той е придобит от  "Балканска медийна компания" на Ирена Кръстева (майката на Делян Пеевски) в последния работен ден на 2015 година. Кръстева напазарува новопостроената централа на "БТВ медиа груп“ срещу 13 млн. евро или 25.5 млн. лева. Сградата беше предназначена за телевизия, но БТВ така и не се нанесе в нея, въпреки че тя беше специално проектирана така, че в нея да се помещават телевизионните студия. Това се случи само няколко месеца след като "Балканска медийна компания" получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие дружеството "Елит медиа България", чрез което се излъчва програмата на Канал 3.

Само след три месеца - на 17 март 2016-а, движение за довършването на сградата няма, но затова пък тя бързо започва да се ползва като ипотекарен инструмент. Имотът е заложен срещу кредита, за който вече споменахме. 

На 9 май 2016-а неин собственик става друго еднолично дружество, собственост  на Пеевски "НСН Инвестмънт".

След малко повече от година (на 30 ноември 2017-а), имотът е "продаден" за пореден път – този път на "Интертръст" ЕАД (отново 100% собственост на Пеевски). Любопитното тук е, че договорът за покупко-продажба е подписан за обща продажна цена три пъти по-ниска от първоначалната – за 7 737 616.97 лв., при положение, че според приложените към този контракт документи, общата данъчна оценка на имотите е била 28 475 653.80 лева. Да не говорим, че от името и на продавача, и на купувача се е подписал най-близкия съратник на семейството на Ирена Кръстева и Пеевски, Александър Георгиев. Неговите подписи стоят и като изпълнителен директор на "НСН Инвестмънт" в качеството му на продавач, и като изпълнителен директор на "купувача" "Интертръст" ЕАД.

На 22 декември 2017-а - няма и месец след като е придобил имота, новият собственик отново сключва договор за покупко-продажба, този път за да прехвърли 20 на сто идеални части от него на благоевградската фирма "БЛ-Ритейл риал Естейд" ЕООД, собственост на "Благоевград БТ", дъщерно дружество на "Булгартабак Холдинг". В този документ, продажната цена на тези идеални части е записана в размер на 5 млн. евро при почти същата данъчна оценка, но... в лева.

Врътките с имота продължават

На 12 юли т.г. "Интертръст" ЕАД и "БЛ-Ритейл риал Естейд" ЕООД с два нотариални акта продават целия имот на новосформираното дружество "СФ-БТ", което както в. "БАНКЕРЪ" писа получи от София - Булгартабак имотите на софийската тютюнева фабрика и на полиграфическия комбинат (на 2 април 2017-а). Според документа общата продажна цена на която "Интертръст" е продало своите 80% от имота е 51 685 623.74 лева. Така се вземат чисти пари и се оставят милионни дългове и ипотекирана собственост на трето добросъвестно лице, т.е. на дубайски гражданин. За продавач този договор е подписан от Александър Георгиев, а за купувач от Стратия Стратиев.

"БЛ-Ритейл риал Естейд" се разделя със своите 20% от имота срещу 12 021 313.51 лева. Простата сметка показва, че "СФ-БТ" получава имота за 63 706 937. 25 лева.

Около двадесетина дни по-късно (на 30 юли т.г.) фирмата, собственост на дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ" (Bulgartabac Trade FZE), регистрирана в Свободна Зона Джабел Али в Дубай и управлявана от Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед (член на съвета на директорите на "Булгартабак холдинг"), харизва придобивката си на Едоардо Миролио вече срещу 65.55 млн. лева.  

Както и да пресмятаме, с всички тези маневри Пеевски успява да "се отърве" от имота, облажвайки се до лакти. Само за по-малко от три години "покачва" цената му два и половина пъти без да е сложил и керемидка върху незавършената сграда. Как се нарича това, знаят и студентите по финанси...?!

Не е за подминаване и фактът, че в "дослукът" между Миролио и Пеевски винаги има купища неизвестни. А примерите с "Булгартабак", "Техномаркет" и "Дунарит" (все теми които в. "БАНКЕРЪ" е разработвал не един и два пъти) говорят красноречиво за "крепката" им дружба... Остава сега Миролио да се превърне и в телевизионер?!

Тук е моментът да припомним, че две години след официализираното (по документи) ударно разрастване на империята на депутатът от ДПС Делян Пеевски, за което в "БАНКЕРЪ" писа още през 2016-а, въртележката с придобивките му не спира.  До 2016-а "забележителният" народен представител не декларираше никаква собственост, а за има няма година чрез купищата подадени декларации до Народното събрание, той разкри, че се е сдобил с десетки фирми.

От една от последните му декларации (когато беше избран за народен представител в 44 –тото Народно събрание) за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси стана ясно, че е собственик и на две  нови (по онова време) компании - "Интръст" ЕАД, "ИНТ" ЕООД, в които е едноличен собственик на капитала.

Освен това беше декларирал, че е придобил и 10 хил. дяла в дружеството Mercury Holding LTD. От декларацията на Пеевски не стана ясно къде и кога е регистрирано то, но според различни публикации в интернет става дума за "куха" фирма, помещаваща се на скандалния адрес "80 Sidney Street Folkestone CT19 6HQ" в британския град Фолкстоун. Неотдавнашно разследване на The Times разкри, че там са офисите или поне пощенските кутии на още 4300 компании, повечето от които свързани с Panama Papers.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във