Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИЗСТРЕЛИ СРЕД ТЕЛЕФОННИТЕ КАБЕЛИ

По всичко личи, че Българската телекомуникационна компания няма никакво намерение да се откаже без бой от отпадналия й де юре монопол. В стремежа си да запази доминиращото си положение на пазара тя разшири собствения си лобистки кръг не само с бивши управници и регулаторни шефове, но и с авторитетни юристи. Неговата задача, а и тази на изпълнителното ръководство, била да се разработи стратегия за елиминиране на конкурентите, заяви за БАНКЕРЪ член на управителното тяло на компанията.
Всъщност още през лятото БТК обвини конкурентите си в нерегламентирано използване на подземните й съоръжения и заплаши да ореже всички чужди кабели. Спретната бе и нова тарифа за ползване на същите тези съоръжения (включително и подземните), в която цените набъбнаха в пъти. Особено чувствително бе увеличението за кабеларките. Те пресметнаха, че за да се вместят в новите цени, ще трябва поне тройно да вдигнат месечната такса на абонатите си. Икономистите в бранша пък предупредиха, че повечето от алтернативните телекоми направо ще изпаднат от пазара. Засегнатите се жалваха във Върховния административен съд и в края на лятото висшите магистрати приеха, че и тази услуга става регулирана, и БТК има задължение да я предоставя на операторите, като не пада под себестойността й и не я субсидира с приходи от други дейности.
Протестите и наближаващите избори донесоха затишие на далекосъобщителния тепих, но в началото на есента престрелките бяха възобновени. Периодично започнаха да се появяват съобщения за нерегламентирано полагане на кабели от Орбител, Некском, Спектрум нет..., а натискът върху Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) дотам отвори достъпа до предстоящите конкурси за далекосъобщителна мрежа от типа точка към много точки (point to multipoint - PMP), че в тях да може да участва и БТК. Нищо че на теория този вид телекомуникации са алтернатива на фиксираната мрежа на националния телеком и регулаторните органи в Европа ги използваха за либерализация и разширяване на далекосъобщителния пазар.
В крайна сметка така се получи и у нас, но не благодарение на регулаторната комисия, а на конкурентите на БТК. В стремежа си да се отвържат от монополната й инфраструктура те дотам вдигнаха цените и при двата търга, че счупиха всички европейски и световни рекорди. В наддаванията се включи и националната компания и успя да грабне един от лицензите. Останалите четири обаче отидоха в противниците й. Особено драстична бе ситуацията след първата надпревара, от която телекомът се отказа доброволно. Часове след излъчването на победителите от БТК обвиниха единия от тях в измама при взаимното свързване на мрежите им и подмяна на търсещите номера. Официално бе заявено, че Орбител си е осигурил възможност да транзитира международен трафик като междуселищен, с което е нарушил Закона за далекосъобщенията и е намалил приходите на националната компания. От алтернативния оператор отрекоха обвиненията и казаха, че ще сигнализират КРС и антитръстовата комисия за силовия опит на телекома да се справи с конкурентите. Назначена бе и съвместна проверка на регулатора, Орбител и БТК, която да разгледа конфликта.
В края на миналата седмица от телекомуникационната компания съобщиха, че приключилата на 15 ноември проверка е потвърдила съмненията им и че е установен трафик от абонати на Орбител към БТК, при който алтернативната фирма е използвала телефонни номера на телекома. Извършените многократни случаи на манипулиране са съществено нарушение на Договора за взаимно свързване, сключен между двете дружества, и на издадения от КРС лиценз на Орбител, обявиха от БТК и се заканиха да предприемат необходимите действия за спирането на тези нерегламентирани случаи. Заявено бе още, че в интерес на потребителите и развитието на далекосъобщителния пазар засега нямало да се прекратява договора - санкциите се отлагали до установяване на други подобни нарушения. Мастодонтът намеси в битката с Орбител и служителите на реда: Манипулирането на номерата от друг оператор би затруднило изпълнението на задълженията на БТК, свързани с проследяването и прихващането на повикванията от органите на МВР.
В прессъобщението на Орбител пък се изразяваше радост, че БТК е приела липсата на измама от страна на тяхната компания, което е показала и съвместната проверка. С това за Орбител въпросът остава чисто технически и очакваме инструкциите на регулатора към двете компании, се казваше още в съобщението.
Противоречащите си позиции предизвикаха спорове в бранша, докато регулаторната комисия не сложи на 21 ноември край на словесния двубой. Нейното становище бе, че Орбител не е нарушила договора за взаимно свързване с БТК, грешката в идентификацията на викащите номера не е по нейна вина и няма нанесени финансови щети от манипулирането на номерата. Разбра се, че и двете страни са демонстрирали воля за решаване на проблемните въпроси и се очаква в най-кратки срокове неточностите при повикванията да бъдат отстранени.
Следващите, оказали се на мушката, бяха Транс Телеком и Кабелнет. Късно във вторник (22 ноември) от Комисията за регулиране на съобщенията оповестиха, че БТК е изпратила жалба срещу двете фирми във Върховния административен съд и обвиниха националния телеком в опит да спре или забави конкуренцията. Интересното е, че ВАС е бил сезиран още в понеделник, броени часове след като КРС оправда Орбител, и от магистратите е поискано да отменят класацията в търга за двата А-лиценза от типа „точка към много точки. Според регулатора изложените в жалбата мотиви нямат пряка връзка с процедурата и постигнатите резултати от търговете за разрешителните, които са били публични, открити и са проведени при известни условия, с които участниците са били предварително запознати при закупуване на тръжната документация. Припомня се още, че атакуваната пред ВАС процедура е идентична и с търга за Б-лиценза, който БТК спечели. Върховните съдии тепърва предстои да се произнесат по спора, но Комисията за регулиране на съобщенията вече заяви, че е взела решение да издаде индивидуални лицензи от клас А на спечелилите търга Транс Телеком и Кабелнет, заплатили за тях по 5 044 000 лева.
През седмицата от Българската телекомуникационна компания дойде и новината, че съгласно решението на ВАС от това лято са внесли в регулатора новите разчети за предоставяне на услугите, чрез които се осъществява съвместното ползване на инфраструктурата й (помещения, съоръжения, кули...). В телекома са на мнение, че оборудването, което поставят конкурентните оператори, е различно по вид, размери и форми и е несправедливо те да заплащат еднаква цена, независимо от заетото пространство. Освен това от БТК уточняват, че ще бъдат премахнати отстъпките, ползвани от мобилните оператори, и че обектите на компанията са разделени в три категории съгласно достъпността до тях, резервираното електрозахранване, обслужващия персонал и охраната. Цената за ползването им ще се формира според обема на заетото пространство, а размерът й за външните обекти ще зависи от вида и големината на поставеното оборудване.
Възраженията срещу новите тарифи на БТК най-вероятно няма да са едно или две. Заинтересованите страни трябва да депозират своите становища до 25 ноември, след което документът ще бъде публично обсъден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във