Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Израелските туристи имат подчертания интерес към дестинация България

България и Израел имат традиционно добри отношения в исторически план, което е добра основа за надграждане и увеличаване на туристопотока в двете страни. Това каза заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева на среща с министъра на туризма на Израел Йоел Развозов. Двамата разговаряха в рамките на международното туристическо изложение IMTM 2022 в Тел Авив. От своя страна, министър Развозов споделя, че България е перспективен пазар за страната му. 

В рамките на срещата са били обсъдени възможността за сключване на споразумение между България и Израел за сътрудничество в областта на туризма, както и организирането на съвместен бизнес форум. Заместник-министър Модева е връчила и писмо-покана до министър Йоел Развозов за официално посещение в България през тази година от името на министър Проданов.

В Тел Авив заместник-министър Модева е провела работни срещи с представители на бизнес средите в туристическия сектор. С посланика на България в Израел Румяна Бъчварова и екипа ѝ са дискутирани и бъдещи перспективи пред българския туризъм в Израел, като се начертаха конкретни стъпки и план за действие. Делегацията е взела участие в организираната от Министерството на туризма на Израел конференция "Иновации и нови технологии в туризма".

IMTM е най-старото туристическо изложение в източно-средиземноморския регион на Израел. По значение то се нарежда на едно от първите места сред международните борси в региона, като се наблюдава непрекъснато увеличение на броя на изложителите, професионалните посетители и крайните потребители, тъй като сред държавите в региона Израел е с най-много туристически пътувания годишно.

Министерството на туризма организира представянето на страната ни като целогодишна туристическа дестинация с акценти върху зимна и лятна почивка, възможности за балнеолечение, за провеждане на културно-познавателни турове, за пътувания с цел развлечения и други.

Израелските туристи имат подчертания интерес през годините към дестинация България. Те основно осъществяват пътувания до страната ни, като търсят атрактивни и изгодни оферти, балнеолечение, съчетано с почивка на море или ски ваканция, обиколни турове с цел запознаване с културните традиции и посещение на дестинации, свързани със спомени за еврейската история и култура.

През миналата година у нас са гостували 53 192 израелски туристи, като е отбелязан спад от 0.8% спрямо пандемичната 2020-а.

През януари тази година общо 5237 човека от Израел са посетили България, като 5028 от тях са били у нас за почивка и на екскурзия.

Заедно с това 73 изралески граждани са пътували до страната ни със служебна цел. Числата от двустранната търговия показват спад от 0.6% в българския износ, който е бил за 18 млн. лева. В същото време вносът на израелски стоки е нараснал 14% до 5.7 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във