Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Израелски туристи вече ще могат да посещават България

Държавата Израел вдига забраната нейни граждани да пътуват до България. С решение на правителството на Израел страната ни е извадена от ограничителния списък за пътувания заради опасността от разпространението на COVID-19.

България приветства промяната, която ще насърчи туристопотока до края на лятото и за предстоящия зимен сезон, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Това става факт след активната позиция на страната ни в контактите с администрациите на Израел по дипломатическо и експертно ниво, допълва тя.

На 6 август вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе телефонен разговор с министъра на туризма на Държавата Израел Асаф Замир. Тогава тя подчерта, че се прилагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на туристите и че до този момент няма случай на заболял турист от коронавирус по българското Черноморие. В отговор министър Замир обеща на специализиран съвет въпросът да бъде обсъден.

Министър Николова обсъди двустранното сътрудничество в туризма и с посланика на Държавата Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон. Израел е сред важните генериращи пазари за входящ туризъм на страната ни и тези отношения са с много дълги традиции, посочи вицепремиерът. Израел заема 12-о място в класацията за входящ туризъм на България за миналата година с близо 245 хиляди туристически визити, но потенциалът е по-голям.

Голям брой от тях почиват и зимните курорти у нас, за тях привлекателни са и културно-историческият туризъм, селският туризъм и този, свързан с екстремни спортове.

Всъщност България е много удобна туристическа дестинация на туристите от Израел. Разстоянието между двете страни е кратко, отношението и услугите са добри и израелците се чувстват като у дома. 

Ефективна роля за подпомагане на контактите между фирмите от двете страни и за провеждането на различни бизнес форуми играят Израело-българската търговска камара (създадена май 1989 г., седалище - Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена април 1993 г., седалище-София).

Facebook logo
Бъдете с нас и във