Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Израелски строител трупа дългове, властта го ухажва

Пораженията от строителната инвазия по българското Черноморие продължават да „парят“ под краката на нашите кредитори, повярвали в светлото бъдеще, в присъствието и на чуждестранни инвеститори. Такъв е случаят с ухажваната от всички варненски власти през последните десетина години строително-инвестиционна компания "Оркид Гардънс Варна" ЕООД. Тя е собственост на регистрираната в Република Сейнт-Винсънт фирма "НОРКО". Дружеството се управлява у нас от небезизвестния в черноморската ни столица израелски бизнесмен Офер Миретцки, който от години успява да омае всеки градоначалник на Варна - като се започне от Кирил Йорданов  и се стигне до днешния Иван Портних. 

Миретцки беше изгонен от България през 2010-а с мотива, че е заплаха за националната сигурност, но още на следващата година се е върнал в страната. Столичното управление на МВР му издаде разрешение за постоянно пребиваване, валидно до 2020 година.

В същото време вече повече от пет години десетки кредитори на дружеството се опитват да си върнат поне малка част от парите, които то им дължи. Делото по обявяването му в несъстоятелност се влачи с години по всички съдебни инстанции, докато частен съдебен изпълнител разпродава

"поувехналите" бетонни градини

на строителната компания заради огромните дългове, които тя е натрупала към "Уникредит Булбанк".

Още през 2013-а един от знаковите комплекси на морската столица, които дружеството построи - "Оркид гардънс",  беше обявен за публична продан. Сто и шест апартамента, 87 офиса, 35 магазина и 233 гаража и паркоместа, които банката беше ипотекирала в своя полза, бяха разпродадени, за да може да се покрие макар и част от дълга в размер на непогасените 18.15 млн. евро от отпуснатия на строителя 25 млн. еврокредит.

Ако съдим от решението на Варненския окръжен съд по делото за несъстоятелността от 28 октомври  2014-а, по това време банката заедно с още 34-ма кредитори на дружеството продължава да претендира за

неплатен дълг на дружеството в размер на над 53 млн. лева

Това е и причината, поради която то е обявено в несъстоятелност година по-късно.  

Сега  назначеният от съда синдик Лъчезар Бажлеков се опитва да разпродаде последната част от имуществото на дружеството на търг. Той е обявен за края на този месец (на 27 юли).

Тогава ще се търси купувач за сравнително малък поземлен имот, собственост на дружеството, с площ 620 кв. м, разположен на бул.”Осми Приморски полк” №115, който  е останал, след като финансиращата банка - "Уникредит Булбанк", е успяла да придобие завършеното строителство.

Освен парчето земя, останало в активите на дружеството, се продават още телефонна централа KX-TES824, която седи на склад в "Гранд Мол - Варна" и чиято тръжна цена е обявена на... 29.20 лв., и електрически котел за 2187 лева.

Открихме синдика на дружеството Бажлеков на мобилния му телефон. На въпроса ни това ли е единственото останало имущество на фирмата, което може да бъде продадено, той обясни, че банката е успяла вече да си  прибере голяма част от имотите още когато те са били обявени за продажба от частния съдебен изпълнител Даниела Янкова.

Преведено на човешки език, това означава, че

финансовата институция е била принудена да си "откупи"

ипотекираното имущество, да влезе в ролята на брокер на имоти и по този начин да се опита сама да се справи с проблема.

Простата сметка обаче показва, че ако тя все пак е успяла да прибере имотите, не е ясно каква част от останалите дългове, описани в съдебното решение от 2014-а, ще могат да бъдат покрити с нищожните "активи", които се разпродават сега?!

Междувременно в хода на журналистическото ни проучване откриваме един текст, подготвен миналото лято от колеги от варненските издания. В него се съобщава за дълбокия благодарствен поклон на кмета Портних пред... Офер Миретцки. Причината е дарение от 100 светлоотразителни жилетки за нуждите на пътната полиция, чиято стойност е около 700 лв., а крупният инвеститор в града е големият дарител.

Това се случва само няколко месеца след като през март 2016-а става ясно, че фалиралото вече дружество "Оркид  гардънс Варна", управлявано от същия този Миретцки,

виси с неплатени данъци

към общината на стойност над 400 000 лева.

Тук е моментът да припомним рекламната шумотевица около инвестицията на това дружество при започването на строителството на търговския център на бул. "Осми Приморски полк". Тази сграда в града наричат "извънземното" (там, където синдикът сега продава имота). По това време инвеститорът обещава, че в имота ще има не само МОЛ, но и елитни апартаменти. На рязането на лентата присъстват тогавашният градоначалник Кирил Йорданов и председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов. Обявената инвестиция е за 50 млн. лева. Започва бурно строителство и сградата с разгъната застроена площ е 42 443 кв. м и е завършена през 2012 година. Любопитното обаче е, че приемането на обекта с акт 16 е  направено не от РДНСК - Варна, а от... София. Може би причината е очебийните според гражданите на морската ни столица нарушения на заложеното в проекта...

Това точно е сградата, която "Уникредит Булбанк" прибира заради милионните дългове на дружеството.

Из дебрите на нашето съдопроизводство

откриваме и още едно любопитно дело срещу "Оркид гардънс Варна". То е заведено от частно лице и искът е за възстановяване на 245 337 лв., платени авансово за два апартамента в същата (по това време бъдеща) сграда на строителната компания. Колко още са били мераклиите, които са платили на зелено своите нови жилища, и колко от тях са ги получили, преди банката да ги прибере, все още не е ясно.

Очевидно обаче цялата тази история не притеснява никого у нас, а израелският бизнесмен продължава да действа с широк размах под благосклонните погледи на всички видове власти у нас.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във