Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Израел ни предложи система за контрол на пандемията

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL), 100% собственост на израелското правителство, ключов участник в процеса на модернизация на Българската армия и сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността, предложи на българското правителство своя мощна технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и да контролира разпространението на епидемията от коронавирус. 

Разработената от компанията WISDOM STONE™ е облачна платформа, която работи на принципа "софтуер като услуга" (SaaS - Software as a Service) и е доказана в практиката. Използва се най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, от разузнавателните агенции, от здравните власти, от общините и други органи.

Платформата е лесно приспособима за изследване и анализ на информация, управление и контрол на кризи на национално ниво като епидемиите от заразни болести, подобни на коронавирус. Тя дава възможност на здравните власти да извършват ситуационен анализ на кризата и картина в реално време, прогноза за разпространението и степента на зараза с COVID-19 и преглед на дневна база за това какви мерки да бъдат предприети.

Израелците са информирали вече отговорните държавни институции в България за възможностите, които предлагат, в това число Министерството  на здравеопазването и Националния оперативен щаб, ръководен от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Предложението на израелската държавна компания предвижда безплатен пробен  период, в който българските власти да тестват способностите и функционалността на технологичната платформа. След като теста потвърди  полезността на системата, българските власти могат да я ангажират за по-дълъг срок.         

Какво е WISDOM STONE

Платформата е на пазара от 2016 година. Тя събира, обработва, комбинира, класифицира и анализира данните бързо и по сигурен начин, с помощта на модерни технологии. На тази база платформата предоставя и визуализира важна аналитична информация в различни формати и статистика в реално време, извлича ключови показатели и прави надеждни прогнози.    

Ползи и възможности за България в битката с COVID-19

Платформата дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на кризата. Тя позволява и идентифицирането на хората, които нарушават карантинните разпоредби. Съдейства за определяне на тенденциите за заразяване и областите на разпространение на епидемията. Чрез нея могат също так да се изпращат  известия и уведомления в реално време - на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите. С нея може да се проследяват и предишни дейности и местоположението  на новодиагностицирани хора.

Как работи WISDOM STONE

Технологичната платформа запазва поверителността на личните данни, като извлича автоматично само релевантните за нея от големия масив. Тя е достъпна чрез уебсайт и чрез мобилно приложение, поддържа различни езици и може да бъде пренесена на публичен/частен облак.  

Мобилното приложение може да бъде свалено от всеки потребител, разполагащ със смартфон,  доброволно и  съгласно действащото законодателство. Приложението гарантира прозрачност между гражданите и властите по отношение на събираната информация и дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията след края на епидемията. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във