Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Изпушихме от бизнеса с тютюнопушенето

Измежду всички разправии в държавата, от които ни болят главите, от една направо изпушихме. Пушачи и непушачи се замерят с аргументи от сутрин до вечер. Заслушаш ли се с упорството да ги чуеш, за да решиш кой е прав и кой крив, се замайваш като от ударна доза цигарен дим. Едните (непушачите)са безспорно прави в правото си да не бъдат тровени. Другите (пушачите) пък не изглеждат толкова криви в правото си да се тровят. Това го слушаме обаче от години, а сега се стигна до протести и заплахи с гражданско неподчинение.


В един и същ ден, четвъртък (13декември),здравната и икономическата комисии в Народното събрание кипяха от внесеното от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов предложение за промени в Закона за здравето, целящи да отменят въведената само преди половин година пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Предлага се връщане на стария режим, при който заведенията бяха разделени на зони за пушачи и непушачи. Докато депутатите се чудеха на кого да угодят, по жълтите павета се вихреха активисти и на двете партии.


Основният аргумент на здравния министър Десислава Атанасова е, че е недопустимо интересите на бизнеса да се поставят над здравето на хората. Бизнесът, който поведе съпротивата срещу забраната, е ресторантьорският. Назад по веригата зад него несъмнено стои бизнесът на търговците на тютюневи изделия, на техните производители и на онези, които садят и берат тютюна. В този смисъл Атанасова е права, макар че откакто свят светува, смъртта не е пречила особено на никой смъртоносен, но доходоносен бизнес.


Забележителното е, че извън афишираното признание на здравето като основен приоритет аргументите на здравния министър и на шефовете на здравната каса за запазване на забраната също са икономически. България е сред челниците по сърдечни и онкологични заболявания, които лишават заболелите от трудоспособност и товарят здравния бюджет с огромни разходи. Сами по себе си тези аргументи са също бизнес. Но не частен, а обществен и държавен.


Тук е и разковничето на проблема, а не в приказките за хуманност и права. Бизнесът си е бизнес и ако не го управляваш с твърда ръка, пропада. При налагането на забраната през лятото стана ясно, че същото са сторили 15 държави от Европейския съюз, а в други десет се пуши само в специални затворени помещения към ресторантите. У нас се димеше навсякъде и по всяко време, правеха го всички възрасти. Беше тотално разхайтено и сега на пушачите им е криво. Действащият допреди половин година смесен режим пазеше сравнително добре непушачите, с което първата цел на ограничението беше в общи линии постигната. Пушачите продължиха обаче да си пушат със същата настървеност, а всъщност втората цел бе те да намалят цигарите и евентуално да ги откажат.


Някъде обаче все пак трябва да се спре. Не заради бизнеса или заради общите принципи, а поради обстоятелството, че човешките слабости са неизкореними. Вярно е, че в кръчмите и в дискотеките се пуши повече, защото покрай кафето и питиетата цигарите вървят много. Но пък и питиетата вървят покрай цигарите също като на конвейер. Точно по тази причина непушачите не висят толкова по заведенията и не правят обороти като пушачите. А последните имат право да седнат в заведение, за да пийнат и попушат. Механизъм, който да ограничи броя на изпушените от тях цигари, засега не е въведен в никоя държава. Немислима е и пълна забрана на тютюнопушенето - на открито и вкъщи. На същото основание би трябвало да се броят чашките или да се забрани сръбването на алкохол над полезните 50 грама.


Остава вариантът да има все пак отделни заведения за пушачи, а не да ги гледаме как зъзнат в найлонови палатки пред заведенията. Не че пушач може да бъде уплашен със студ, но ефектът е съмнителен спрямо онези, които най-много трябва да пазим и възпитаваме - децата. Защото тогава те, без да влизат в заведенията, ще попиват прелестите на тютюнджийството, както си ходят по улицата. А междувременно здравното министерство трябва да помисли за кампания, с която да обработва от сутрин до вечер родителите пушачи. Подобно на надписите върху цигарените кутии: Пушенето убива тя би трябвало да е под мотото: Защо убиваш детето си?


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във