Банкеръ Daily

На трета конференция в помощ на малките и средни предприятия икономическият министър с призив:

Използвайте Националния инвестиционен фонд

В столичния хотел „Милениум“ се откри Третата международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2022“. Конференцията беше организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), Българската търговско-промишлена палата и Съветът за инвестиции при Българската търговско-промишлена палата. Пленарната сесия бе модерирана от Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при Палатата.

Събитието започна с адрес от европейския комисар Мария Габриел, прочетено от икономическия съветник към Представителството на Европейската комисия - Мартин Панов. Ръководителят на представителството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на България Теодор Радонов се спря накратко на финансовите инструменти за управление и инвестиции, предвидени за малките и средни предприятия в Националния план за възстановяване и устойчивост.  

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в откриващато си обръщение обяви: „В момента обществото силно се вълнува от политическите страсти, но икономиката движи страната ни напред, затова благодаря, че проявявате интерес днес да сте тук и да си говорим за нейните възможности“.

По думите на Стоянов инструментите в подкрепа на стартъпи и иновации стават все повече.

"Моят призив в тази насока е първо да се използват работещи механизми, като националния инвестиционен фонд, който от много години доказва високо качество на работа", допълни той. 

Икономическият министър сподели, че миналата седмица е имал възможността да представи българския сектор за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на най-голямото бизнес събитие в Германия. Той заяви, че е привърженик на пазарните механизми – да се даде възможност на компаниите да печелят повече, да инвестират собствените си пари в иновации и развитие и да се интернационализират. По думите му има сериозен, повишаващ се интерес към България за чужди инвестиции. Стоянов определи България като остров на стабилност към момента, що се отнася до наличието на енергия у нас.

Министър Стоянов  припомни колко са важни за икономиката ни малките и средните предприятия (МСП), които в България представляват 75% от заетостта.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подчерта важността на финансовите инструменти и механизми на фона на сегашната сложна и несигурна обстановка в България, в която са принудени да работят малките и средните предприятия.

Симеонов обясни, че в момента финансите на държавата не са в цветущо състояние и ако някои фирми имат сериозни проблеми, да не чакат да зацикли дейността им, а да проявят гъвкавост и да се пренасочат към други сектори с нови идеи, за които са предвидени стъпки и мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Симеонов сподели, че на предизборните срещи на БТПП и другите работодателски организации ръководствата на партиите са склонни да приемат приоритетите им, да запазят нивата на съществуващите данъци, да не се увеличават дългът и преразпределителната роля на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във