Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изплащат общо 31 293 лева на 8 лица, подали жалби в Страсбург

Министерският съвет одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от общо 31 293 лв. по жалба на осем лица пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Жалбоподатели по делото са пет търговски дружества за обработка на отпадъци и три свързани с тях физически лица. На 25 ноември 2014 г. в някои от местата за извършване на професионална дейност на жалбоподателите са извършени процесуално-следствени действия по личен обиск, претърсване и изземване на доказателства във връзка с досъдебно производство, образувано и водено срещу неизвестни лица за участие в организирана престъпна група с цел извършване на престъпления срещу данъчната и осигурителна система. Процесуално-следствените действия спрямо някои от жалбоподателите са извършени без предварително разрешение на съдия, в условията на твърдяна неотложност.

Оплакванията на жалбоподателите са, че претърсването, изземването и личния обиск са извършени произволно, без да са необходими и пропорционални; властите дълго време задържат неоснователно важни документи и търговска информация; нямат възможност да повдигнат пред съд тези свои оплаквания.

Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ по сходни дела, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Министерският съвет прие и друго решение за изплащане на общо 91 657 лв. обезщетения в изпълнение на седем решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Решенията по делата срещу България са постановени в периода 30.03.2020 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във