Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изплащането на субсидията на туроператорите ще започне от 13 септември

До 10 септември ще работи оценителната комисия в Министерството на туризма по схемата за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, които  извършват туроператорска дейност, съобщиха от ведомството. Става въпрос за възстановяване на дължимите суми  на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември същата година поради възникналата епидемия от COVID-19.

Оценителната комисия ще трябва да  разгледа и оцени съответствието на подадените 120 заявления за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност. Общата сума на заявената подкрепа е в размер на 23581763.17 лева. Най-ниската заявена подкрепа е на стойност 1 699.20 лв., а най-високата възлиза на 2 214 979 лева.

След това ще бъде направено окончателно класиране на кандидатите, като комисията ще разполага и с финални резултати по отношение на допуснати и недопуснати за финансиране участници по процедурата. От 13 септември пък ще започне изплащане на сумите към одобрените туроператори.

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 16 491 711.63 лева. Получените суми следва да се изразходват целево - единствено за възстановяване на дължими суми към клиенти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във