Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изплащането на пенсиите се бави заради хакерски атаки

Изплащането на пенсиите офиси на "Български пощи" се бави втори ден. Преди дни информационните системи на пощите станаха обект на кибератаки, поради което някои услуги бяха спрени. В момента заради това се налага проверка по хартиен списък на правоимащите, а така обработката е значително по-бавна.

От Националния осигурителен институт са коментирали пред БНР, че още в петък са предоставили на "Български пощи" на хартия ведомостите и списъците за изплащане на пенсиите и еднократните добавки, за да улеснят процеса по изплащането. От държавното дружество дават уверения , че е създадена организация парите на възрастните хора да бъдат изплатени в определените срокове.

В пощенските станции пенсиите за месеца се плащат до 20 април, великденските добавки от 70 лева могат да се получат до края на месеца, а ако не бъдат потърсени, ще се платят с пенсиите за месец май. В пощите се изплащат и пенсии за минало време, става въпрос за такива, които са от януари, февруари или март и до момента не са потърсени, допълниха от пресцентъра на пощите.

Според вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова системите за сигурност на пощите са били неглижирани през последните години

Facebook logo
Бъдете с нас и във