Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изостри се конфликт заради искане за 700 лева минимална заплата

Представители на работодателските организации са напуснали среща със синдикатите заради поставено искане за фиксиране на 700 лв. минимална заплата от 1 ноември.

В момента заложеният от държавата размер със закона за бюджета е 650 лева. 

Оказва се, че КНСБ е настояло пред вицепремиера Гълъб Донев от 1 ноември да бъде наложена административно 700 лв. минимална заплата, а от 1 януари 2022 г. - 764 лева.

Работодателските организации не са съгласни, тъй като не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите.

"Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев. 

Според него, ако държавата се съобрази с искането на КНСБ, ще има фалити. 

"Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата", обясни Васил Велев.

По-рано от КСНБ посочиха, че тяхното предложение е свързано с покачващата се инфлация. "Говорим за увеличение на доходите през късната есен, за да се поемат ценовите увеличения. Нашите прогнози са инфлацията ще мине 6-7% на кумулативна годишна база. Следователно трябват спешни мерки за компенсация", заяви Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във