Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Изостри се апетитът за милионите на "Дунарит"

Каква е логиката един кредитор по всякакъв начин да се опитва да блокира увеличението на капитала на своя длъжник? Няма логика - нали това е начин да увеличи шансовете си да си получи парите? Единственото приемливо обяснение е кредиторът въобще да си получи парите, а вместо това иска да "придобие" длъжника. И затова чрез капиталовото ограничение не допуска друг да се намърда в дружеството. До такива изводи навеждат последните събития около русенския военен завод "Дунарит".

Както е известно, миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Емко" да придобие контрол върху предприятието чрез увеличение на капитала с 60 млн. лева. За тези пари банкерът Цветан Василев твърди, че са предназначени да погасят задълженията на "Хедж Инвестмънт" (втори по веригата собственик на завода) към КТБ. 

В понеделник (22 август) заявлението за увеличението на капитала беше подадено за вписване в Търговския регистър. Но офшорният кредитор на "Дунарит" - "Виафот инвестмънт България" (компания свързана с Делян Пеевски, на която през май Едоардо Миролио прехвърли вземанията си от военния завод в размер на 24.5 млн. евро), приложи процедурни хватки, за да спре сделката. 

От представените документи обаче станаха ясни редица любопитни подробности по казуса. Така например се разбра, че още на 29 януари 2016 г. е било проведено общо събрание на акционерите на "Дунарит" (участвали са "Кемира" с 99.5% и Асен Бабански с 0.05%), на което е решено да се увеличи капиталът, като "Емко" запише всичките 60 милиона акции по номиналната им стойност от 1 лев. Също така става ясно, че инициатор на сделката е не "Емко", а самата "Кемира". Целта й е "да набави свежи средства за погасяване на задължения към кредитори", което се връзва с думите на Цветан Василев, че парите ще бъдат върнати в КТБ. Представен е и документ, че към 19 август "Емко" вече е превело 15 млн. лв. по набирателната сметка на дружеството.

Въпреки че нещата изглеждат ясни, в Търговския регистър постъпва обяснителна записка от Роман Венев като пълномощник на офшорката Viafot Limited. Тя е собственикът на българското "Виафот инвестмънт България", регистрирано на Британските Вирджински острови от скандалната кантора "Мосак Фонсека". Венев настоява да не се вписват решенията на общото събрание, тъй като не били платени всичките 60 млн. лева. Освен това и самото решение да отпаднат правата на старите акционери и капиталът да бъде записан от "Емко" не било публично обявено. Според представените от него документи "Виафот инвестмънт България" е придобило от Едуардо Миролио вземания от "Дунарит" за 24.5 млн. евро и следва да бъде вписано като заложен кредитор на негово място.

Странно е обаче, че Венев действа като пълномощник на офшорния собственик Viafot Limite, а не като управител на българското дружество "Виафот инвестмънт България", какъвто всъщност е. Макар и дребно на пръв поглед това разминаване поставя въпроса за правния интерес на заявителя. Сериозни съмнения върху действията на Венев хвърлят и адвокатите на "Дунарит", които в декларация до Агенцията по вписванията обясняват, че възраженията му въобще не трябва да бъдат разглеждани, тъй като не бил представил пълномощно. А и подписът му върху обяснителната записка не съответствал на предишни негови вписвания. 

Така или иначе всичко това остава без значение, поне формално, тъй като във вторник (на 23 август) излиза определение на Софийския градски съд, с което се спира вписването на решенията на общото събрание "Дунарит". Магистратите са се активизирали по молба на "Виафот инвестмънт България". В нея компанията твърди, че освен залог върху военния завод има и договор с "Кемира" за залог на акциите на "Дунарит". Твърди се още, че кредиторът имал право да упражнява правото на глас. Но не бил поканен на проведеното общо събрание, на което именно е взето решението за увеличение на капитала. 

Важно е да се отбележи, че досега нямаше данни за подобен договор между "Виафот" и "Кемира", макар да е логично да бъде описан в цесията между Миролио и "Виафот". Точно затова, докато не се изяснят всички подробности, Софийският градски съд блокира промените по партидата на военния завод. Това обаче означава, че поне още няколко месеца сагата няма да приключи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във