Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изобретателят Чарлз Гудиър проправят пътя на пневматичните гуми

Чарлз Гудиър открил способа за вулканизация на каучука през 1839 г., който е патентован на 15 юни 1844 година.

На днешния ден можем да си спомним за Чарлз Гудиър (Charles Nelson Goodyear) - американският изобретател, открил способа за вулканизация на каучука през 1839 г., който е патентован на 15 юни 1844 година.

Чарлз Гудиър е роден на 29 декември 1800 г. в Ню Хейвън, щата Кънектикът, (САЩ).

През XIX век са направени много открития, които проправят пътя на пневматичните гуми. Той получава патент за вулканизацията на каучука на 15 юни 1844 година. Въпреки че откритието е признато като заслуга на Гудиър, има доказателства, че мезоамериканците са използвали тази технология още през 1600 г. пр.н.е.

Чарлз Гудиър открива вулканизацията случайно, след петгодишни усилия да добие стабилен каучук.

Гудиър умира на 19 юни (1 юли) 1860 г., когато заминал за Ню Йорк да види умиращата си дъщеря, на 59 години. Погребан е в Ню Хейвън.

През 1898 г., почти четири десетилетия след смъртта му, е основана компания, наречена в негова чест, Goodyear Tire & Rubber Company.

Goodyear Tire & Rubber Company (накратко: Goodyear, Гу̀диър) е компания от САЩ, един от най-големите производители на автомобилни гуми в света. Централата й се намира в Акрън, щат Охайо. Компанията произвежда гуми за автомобили, самолети, други транспортни средства, а както и различни гумени изделия.

Тя е наречена на името на Чарлз Гудиъл, изобретателя на вулканизирания каучук. Още първите гуми на Goodyear стават много популярни, тъй като били лесни за сваляне и поддръжка.

Goodyear Tire & Rubber Company е основана през 1898 г. от Франк Сийбърлинг (Frank Seiberling), като я кръщава на името на Чарлз Гудиъл, въпреки че компанията не е свързана с него.

Сийбърлинг също така определя отличителната търговска марка "крило-крак", която остава символична връзка с миналото на компанията. Като каучукова компания със само с 13 работници, Goodyear започва производство на велосипеди и гуми за карети, подкови, тампони и покер-чипове. След първия пълен месец на дейност реализира продажби в размер на 8246 долара.

От създаването на първата велосипедна гума през 1898 г., Goodyear проправя пътя към превръщането си в най-голямата компания за производство на гуми в света, титла спечелена през 1916 г. когато е възприет лозунга: "Все повече хора да се возят на гуми Goodyear, отколкото на всеки друг вид". Така тя става най-голямата компания за производство на гуми през 1926 годино. Тези първи легендарни години дават тон, който продължава да се усеща във всички аспекти на дружеството и отношенията му със неговите клиенти.

Компанията произвежда гуми за автомобили, камиони, джипове, състезателни коли, самолети и за други машини.

Компанията е най-успешният доставчик на гуми за "Формула 1" за всички времена, с най-много стартове, победи и титли при конструкторите, отколкото всеки друг доставчик. Goodyear се оттегля от спорта след сезон 1998 година.

Днес Goodyear е най-голямата компания за производство на гуми в света, с присъствие на шест континента и годишни продажби от над 15 млрд. долара. В допълнение към марката гуми Goodyear, тя произвежда няколко други уважавани марки, включително Dunlop, Kelly, Fulda, Lee, Sava и Debica. Останалите части от бизнеса осигуряват изделия от каучук и полимери за най-различни автомобилни и индустриални пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във