Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът ни за Великобритания надхвърли 650 млн. евро

Българският износ за Великобритания отбелязва устойчив ръст през последните години надхвърляйки 650 млн. евро през 2017 г. Това е почти двойно увеличение в сравнение с 2007 г. и над три пъти ръст в сравнение с годините преди приемането ни в ЕС. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Грег Хендс, заместник-министър на икономиката на Великобритания.

България и Великобритания ще обменят добри практики и опит между службите си по търговско-икономически въпроси, бе договорено по време на разговора. Предстоят да се уточнят детайлите на това взаимодействие, но Великобритания принципно подкрепя предложението. Това ще ни помогне и ние да разберем по-добре българския пазар, още повече, че не малък брой британски компании оперират на него, посочи Грег Хендс.

Двамата обсъдиха и потенциала за увеличаване на двустранния стокообмен и очаквания ефект от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. „Великобритания винаги е била наш важен партньор и се надявам не само да запазим добрите си икономически връзки, но и да работим за надграждането им“, каза българският заместник-министър. По думите му все повече компании от България реализират успешен експорт за островната държава.

Един от секторите, в които български компании успяват да се наложат и развиват във Великобритания е този на информационните и комуникационните технологии. Друг успешен български пример в Обединеното Кралство е на компания за климатизация, която е изпълнявала поръчки не само за редица частни клиенти, но и за общински болници и дори за Кралските Военновъздушни сили. В Лондон заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на три български компании, които развиват успешен бизнес на Острова – „Дамвент“, „Телелинк“ и „International Business Alliance“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във