Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът на ток е възстановен, вече има и излишък

Благодарение на по-топлото време се възстановиха резервите на електроенергия и възстановихме износа. Имаме излишък на електроенергия. Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов на пресконференция след редовното заседание на Министерски съвет. 

"С по-топлото време са възстановени и резервите на електроенергийната ни система, която бе поставена на изпитание от силния студ и повишеното потребление. В газовия сектор няма никакви проблеми. Доставките на природен газ се осъществяват спрямо заявките на клиентите. „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са финансово стабилни", коментира Павлов.

Той подчерта, че  след предприети мерки са събрани около 60 млн. лева, включително просрочени задължения от ТЕЦ-ове, а специално внимание е било обърнато и на събираемостта на дължимото от концесионери.

"С всяко едно дружество разглеждаме финансовите отчети, оптимизираме паричните потоци и предполагам, че резултатът за първото полугодие ще бъде доста добър", коментира министърът. 

Втората задача на министерството е изграждането на интерконектора България – Гърция, по който трябва да потече газ през втората половина на 2020 година. Министърът каза, че е обърнал внимание на БЕХ и не иска да има забавяне нито ден в процедурите по отчуждаване и тръжните процедури, като целта е от 1 януари 2018 г. да започне строежът на връзката.

Министърът посочи, че инерконекторът със Сърбия също е от ключово значение, така ще има завършеност на целия този коридор.

Третата важна тема е докладът на Световната банка. „В седмицата около 24 март ще има обществено обсъждане“, каза още Николай Павлов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във