Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 29.7%

През първите два месеца износът на стоки от България за Европейския съюз се увеличава с 29.7% спрямо същия период на миналата година, съобщава националната статистика. Той е в размер на 8.60 млрд. лева. Основни търговски партньори страната ни в общността остават Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия. Всички те формират 69.1% от износа ни за държавите членки на Евросъюза.  А добрата новина е, че експортът за тези страни расте за първите два месеца. 

Само през февруари експортът за ЕС нараства с 32% на годишна база и възлиза на 4.38 млрд. лева. 

За Германия са заминали български стоки за 1.98 млрд. лева, което представлява ръст от  21.3 процента на гозишна база. За поредно тримесечие износът ни изпреварва вноса от най-голямата европейска икономика и търговското салдо между двете е положително за България. Днес президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Берлин, което със сигурност ще създаде нови възможности за разширяване на двустранния стокобмен.

За съседна Румъния сме изнесли продукция за 1.31 млрд. лева, като експортът се увеличава с 59.1  процента. Вчера в Силистра беше открит нов офис на двустранната търговска камара България - Румъния с председател Дору Драгомир и заместник-председател силистренецът Светослав Кьосев. Това се случва по повод десетгодишнината от създаването на камарата. В нея членуват 56 компании от близо 30 икономически направления. Хиляди други фирми - с румънски или смесен капитал, имат бизнес у нас. Трите офиса подкрепят партньорството на българския и румънски бизнес в София, в Букурещ и в Силистра.

Български стоки за 1.05 млрд. лева са намерили пазар в Италия, а това означава ръст от  36.1 процента. Отново търговското салдо е положително за България. 

През периода януари - февруари най-голям ръст в износа към общността е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (+319.7%) и „Химични вещества и продукти“ (+63.8%). Най-голям спад пък се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (-19%). 

Вносът на стоки в България от ЕС се увеличава с 30.2%

спрямо първите два месеца на миналата година и е на стойност 8.55 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия. Само през февруари импортът на България от държавите членки на ЕС, нараства с 28% и е в размер на 4.40 млрд. лева. От всяка една от тези страни расте вносът на българския пазар. 

Вносът от Германия  расте с почти същия процент, както и вносът - 21.7%, и възлиза на 1.58 млрд. лева. Стоките, които са влезли у нас, са на стойност 1.28 млрд. лева и тя е с 67% по-висока. Италия е внесла продукция за 852.7 млн. лева, като тя се увеличава с 25.1 на сто.  

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС

през периода януари - февруари е положително и е на стойност 52.1 млн. лева, както и за същия период година по-рано, когато е било 63.9 млн. лева..  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във